Όποιος θέλει τον πιστεύει!

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε αμερικανικές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κούσιος

10 Ιουλίου 2020

«H απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο δεν αφορά τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς σε επιχειρήσεις εις βάρος άλλων κρατών της περιοχής, αλλά την αναβάθμιση της ικανότητας των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Αυτό δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση των ΗΠΑ για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το πρόγραμμα ΙΜΕΤ.

Παράλληλα έκανε λόγο για συγκεκριμένο σχεδιασμό των ΗΠΑ, που βοηθά χώρες με τις οποίες συνεργάζεται, ενώ αναβαθμίζει τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούσιος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης στην περιοχή, τα μέλη της Εθνικής Φρουράς δεν θα κληθούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Εθνική Φρουρά να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή.

Η εκπαίδευση αφορά στελέχη της ΕΦ

Διευκρίνισε ότι η αμερικανική εκπαίδευση θα αφορά στελέχη της ΕΦ, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρουν τις συγκεκριμένες γνώσεις στα υπόλοιπα μέλη.
Όσον αφορά τον τρόπο και τον τόπο εκπαίδευσης των στελεχών της Εθνικής Φρουράς από τον αμερικανικό στρατό, είπε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και ΗΠΑ.

Επίσης ο κ. Κούσιος ανάφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μην εκμεταλλευτεί όλες τις προτάσεις που θα της γίνουν, αλλά θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε προσφορά αναβαθμίζει την ικανότητα της ΕΦ, με στόχο την ασφάλεια και την ειρήνη.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική βοήθεια θα έχει να κάνει καθαρά με στρατιωτική εκπαίδευση και όχι για προμήθεια αμερικανικού εξοπλισμού.

«Στο παρελθόν έγινε εκπαίδευση και από άλλες χώρες»

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχθούν οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με την Ρωσία ή την Κίνα.

Τόνισε ότι μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος, δεν έχει την πολυτέλεια να έχει διαφορές με χώρες του μεγέθους της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολύ-επίπεδη εξωτερική πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν στελέχη της ΕΦ έχουν εκπαιδευτεί από άλλες χώρες.

Πηγή: politis.com.cy