Κολαστήριο το Γηροκομείο Αθηνών!

Γιώτα Τέσση, Αντα Ψαρρά
21 Ιουνίου 2020

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως πέντε πολύ σοβαρές καταγγελίες για το Γηροκομείο Αθηνών: πλημμελής νοσηλεία, λεκτικός εκφοβισμός, προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές, έλλειψη φροντίδας, ακόμα και ληγμένα φάρμακα – Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων και οι καταγγέλλοντες υπογραμμίζουν ότι απευθύνθηκαν πρώτα στη διοίκηση του Γηροκομείου και στον Δήμο Αθηναίων, που είναι ο εποπτεύων φορέας του ιδρύματος, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Αθηνών προκαλούν πέντε ξεχωριστές καταγγελίες που περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» επαναλαμβανόμενα περιστατικά παραμέλησης ηλικιωμένων στο περίπτερο «Βασίλισσα Ολγα» και εγκληματική αδιαφορία από τα μέλη της προσωρινής αλλά και της παλιάς διοίκησης.

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τις καταγγελίες αποτυπώνει την πλημμελή νοσηλεία των τροφίμων και την έλλειψη φροντίδας σε ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της πόλης: ηλικιωμένοι ξεχασμένοι επί ώρες σε αμαξίδια χωρίς ζώνη προστασίας με κίνδυνο πτώσης ανά πάσα στιγμή, συχνά λάθη στη φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και ληγμένα φάρμακα σε δίσκους νοσηλείας και παραποίηση λογοδοσίας.

Οι πέντε καταγγέλλοντες, ένας πρώην εργαζόμενος στο Γηροκομείο και τέσσερις συνοδοί τροφίμων (σ.σ. τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») υπογραμμίζουν ότι πρώτα απευθύνθηκαν στους αρμόδιους, δηλαδή στη διοίκηση του Ιδρύματος και στον Δήμο Αθηναίων, που είναι ο εποπτεύων φορέας, ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, αλλά δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση και αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την καταγγελία τους για να γίνουν γνωστές «παράνομες και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές» εξαιτίας των οποίων τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας τους τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. «Δεν είναι μόνο ότι δεν δείχνουν ενδιαφέρον και θαλπωρή στους τροφίμους, ότι τους απαξιώνουν και τους απομονώνουν, αλλά κυρίως ότι είναι πολύ επικίνδυνη η ανευθυνότητα ορισμένων σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα φροντίδας».

Η πονεμένη ιστορία ενός από τα πλουσιότερα (σε κληροδοτήματα, ακίνητη περιουσία και δωρεές) ιδρύματα της χώρας έχει παρουσιαστεί σε σειρά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» κυρίως όσον αφορά την κατασπατάληση και υπεξαίρεση χρημάτων του ιδρύματος, ενώ είναι σε εξέλιξη σχετική δίκη με κατηγορούμενους πρώην στελέχη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, που κατηγορείται για σωρεία παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα και πράξεις που προκάλεσαν οικονομικές ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών που διαχειρίζεται το ίδρυμα.

Μέχρι να αναλάβει τη διοίκηση ο Πρ. Μπούμπας, η φιλοξενία των τροφίμων ήταν δωρεάν, ενώ στη συνέχεια καταβάλλονταν τροφεία, εκτός από το 30% των φιλοξενούμενων που διέθεταν πιστοποιητικά απορίας. Στο θέμα αυτό, πάντως, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια. Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι επί μήνες και το ένα περίπτερο υποβαθμιζόταν μετά το άλλο ή έκλεινε, παρά τους υψηλότατους μισθούς των μελών της διοίκησης και ενώ αγοράζονταν ακριβά εκκλησιαστικά είδη και δίνονταν υπέρογκα ποσά για υποτιθέμενες κατασκευές. Ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, όπως έχει ήδη αποτυπωθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου Αθηνών μπορεί να μην επλήγησαν από τον κορονοϊό όπως σε άλλα γηροκομεία της Ευρώπης, αλλά οι καταγγελίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το ίδρυμα έπασχε και πάσχει βαριά, ανεξαρτήτως πανδημίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/248586_kolastirio-girokomeio-athinon