Δεν έχουν το Θεό τους. Ιδιωτικοποιούν Φιλοππάπου και Εθνικό Κήπο!

Ιδιωτικοποιήθηκε ο αρχαιολογικός λόφος Φιλοππάπου και ο Εθνικός Κήπος από την οικογένεια Μπακογιάννη

6 Μαρτίου 2020

Την 40ετή υπαγωγή του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου σε καθεστώς διαχείρισης από ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίων με διοίκηση που θα ορίζεται από την πλειοψηφούσα παράταξη προβλέπει αντισυνταγματική (η οικογένεια Μπακογιάννη είναι υπεράνω του Συντάγματος) τροπολογία της Υπουργού Πολιτισμού που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ίδια φαίνεται πως «ξέχασε» ότι ο Λόφος Φιλοπάππου είναι χαρακτηρισμένος ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος από το 2008 και άρα δεν μπορεί να υπάγεται σε καμία ανώνυμη εταιρία. Ο παράνομος νόμος μυρίζει σκάνδαλο από χιλιόμετρα, δεν ξέρουμε ακόμη τους σκοπούς της Α.Ε. αλλά έχουμε…εμπιστοσύνη στην οικογένεια, ότι θα είναι καλή μπίζνα, λόγω του παρελθόντος τους.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι συστήνεται ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίωνμε την επωνυμία Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό πράσινο Α.Ε, που θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η διάρκεια της εταιρείας θα είναι 40 έτη και δύναται να παραταθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται στις 50.000 ευρώ με 500 ονομαστικές μετοχές αποκλειστικής κυριότητας του Δήμου Αθηναίων. Το διοικητικό συμβούλιο θα είναι 11μελές με τα επτά μέλη να προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Αθηναίων.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο και το λόφο Φιλοπάππου που είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, υπαγόμενος στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμος Αθηναίων θα εξασφαλίζει τις αμοιβές για τη διαχείριση του δύο χωρών. Επίσης από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας δηλαδή την αξιοποίηση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου ως εμπόρευμα θα απορρέουν έσοδα. Μάλιστα, η νέα εταιρεία θα λαμβάνει επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος τους. Βέβαια η νέα εταιρεία θα είναι προικισμένη με τεχνική βοήθεια και πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών ενώ μπορεί να δέχεται κληρονομιές δωρεές χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις.

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η κραυγαλέα αντιθεσμική ρύθμιση με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστο Σπίρτζη να επισημαίνει ότι «ο λόφος Φιλοπάππου αποτελεί έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2008 επί Μιχάλη Λιάπη και όχι επειδή δογματικού ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο πνεύμα ρώτησε την υπουργό «πως ανατίθεται σε μία ανώνυμη εταιρεία και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού ή σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παράνομα, έξω από τον αρχαιολογικό νόμο, στην ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, ο αρχαιολογικός ενιαίος χώρος του Φιλοπάππου».

Η υπουργός δέχτηκε ότι πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την αρχαιολογική νομοθεσία και την προστασία των μνημείων απαντώντας στον κ. Σπίρτζη ότι η τροπολογία αφορά τη διαχείριση δεν υπογράφεται από την Υπουργό πολιτισμού, αλλά δεν δημιουργείται πρόβλημα. Η ίδια επικαλέστηκε την εγκληματικότητα στα πάρκα παραγνωρίζοντας τι συμβαίνει σε όλη την πρωτεύουσα για να δικαιολογήσει την ίδρυση της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τους δύο χώρους με ιστορικό και αρχαιολογικό περιεχόμενο. Για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας κατήγγειλε την υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης και επιφυλάχθηκε για την άσκηση κάθε νομίμου μέσου προκειμένου να μην τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω διάταξη.

Πηγή: http://www.ergasiasimera.gr