Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά

Με μικρές αλλαγές πάει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ● «Δεν ανταποκρίνεται στο συνεταιριστικό πνεύμα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA), Μπρούνο Ρέλαντς, τονίζοντας ότι «οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μεμονωμένες επιχειρήσεις και το υπάρχον σύστημα δεν δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθούν και να συνεταιριστούν οι παραγωγοί».

Γράφει ο Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
28 Φεβρουαρίου 2020

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη (που είχε αφαιρεθεί) για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, ωστόσο ελληνικοί και διεθνείς συνεταιριστικοί φορείς και αντιπολίτευση εντοπίζουν νέα ανοιχτά ζητήματα και μιλούν για ένα νομοσχέδιο που συνολικά δεν απηχεί το συνεταιριστικό πνεύμα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, η διάταξη για την αναστολή των διώξεων παραμένει προβληματική, καθώς δεν αφορά μόνο φορολογικά ζητήματα, αλλά περιλαμβάνει ακόμα και αδικήματα που έχουν διαπραχθεί με δόλο εις βάρος των συνεταιρισμών (π.χ. υπεξαίρεση) παγώνοντας εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες. «Δεν δίνεται η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη αυτοί που κλέψανε να λογοδοτήσουν», είπε ο κ. Αποστόλου μιλώντας για μια ρύθμιση που δεν την αντέχει η κοινωνία.

Σε παρέμβαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επανέλαβε τη θέση της, ότι ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα πρέπει να κινείται σε ένα ελεύθερο πλαίσιο που δεν θα ξεφεύγει από τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές. Ο πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς, στάθηκε στην αναγκαιότητα της διατήρησης του χαρακτήρα των Α.Σ. και στο ότι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε κεφαλαιουχικές εταιρείες. Ζήτησε ακόμη την περαιτέρω στήριξη των συνεταιρισμών και κίνητρα στους αγρότες παραγωγούς για να συμμετέχουν.

Στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής συμμετείχε ύστερα από αίτηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA), Μπρούνο Ρέλαντς, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Το πρόβλημα βρίσκεται στον ορισμό του συνεταιρισμού καθώς το ελληνικό νομοσχέδιο αποκαλεί “συνεταιρισμό” κάτι που δεν είναι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να υλοποιήσει ειδικές πολιτικές για να υπάρξει ένα οικοσύστημα στήριξης των συνεταιρισμών ανά περιφέρεια. Οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μεμονωμένες επιχειρήσεις και το υπάρχον σύστημα δεν δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης ώστε να δημιουργηθούν και να συνεταιριστούν οι παραγωγοί». Αναλύοντας περισσότερο το νομοσχέδιο, στάθηκε στη δυνατότητα εισόδου για ιδιώτες επενδυτές, κάτι που δεν συνάδει με τη συνεταιριστική λογική, και –σύμφωνα με την εμπειρία του– δεν έχει λειτουργήσει θετικά σε άλλες χώρες. Παρατήρησε ότι παραμένουν αρμόδια για τους συνεταιρισμούς αρκετά υπουργεία, γεγονός που δημιουργεί σκηνικό διάσπασης και πολυνομίας. «Ο νόμος πρέπει να πάει πίσω για περαιτέρω επεξεργασία. Δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε τρεις εβδομάδες. Χρειάζονται διαφορετικά προσχέδια και περισσότερη διαβούλευση με τους φορείς του πεδίου. Ειδάλλως, οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να περιμένουν και άλλο για να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που πραγματικά θα τους εξυπηρετεί», κατέληξε ο κ. Ρέλαντς.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/233162_agrotikoi-synetairismoi-la-ellinika