Απογυμνώνουν την ελληνική αεράμυνα – Στέλνουμε Patriot στη Σαουδική Αραβία!

Του Χρήστου Καπούτση
20/1/2020

Είναι κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις, που δυσκολεύεσαι να τις στηρίξεις, λογικά και στο πλαίσιο της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Αποφάσεις, που άπτονται ευαίσθητων θεμάτων εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Δυσκολεύεσαι, για παράδειγμα, να πιστέψεις, ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (φυσικά και με την πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού) συμφώνησε να σταλούν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot (μια συστοιχία πυραύλων), για την κάλυψη αναγκών αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας!

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός –και οι λαλίστατοι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας–, δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της τουρκικής απειλής, να αποφασίζουν την αποδυνάμωση του εθνικού συστήματος αεράμυνας.

Διότι, την συστοιχία πυραύλων Patriot, που θα στείλουμε στην Σαουδική Αραβία, θα την πάρουμε από μια επιχειρησιακή θέση, που καλύπτει ζωτικές ανάγκες αεράμυνας της χώρας. Και σε ερώτηση, γιατί στέλνουμε Patriot στην Σαουδική Αραβία, ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής αεροπορίας, αφού πρώτα χαρακτήρισε την απόφαση ακατανόητη επιχειρησιακά και ότι διαφωνεί, μας είπε, απλά και καθαρά, διότι αυτό μας ζήτησαν και μάλιστα με πιεστικό τρόπο οι Αμερικανοί.

Έχω μερικές απορίες και ερωτήσεις προς τους κ.κ. Κ. Μητσοτακη, Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο.

  1. Την “τρύπα” που θα αφήσει στη αεροπορική κάλυψη της χώρας, η συστοιχία των Patriot που στέλνουμε στην Σαουδική Αραβία, ποιος θα την καλύψει;
  2. Μήπως περίσσευε μία συστοιχία Patriot στα εθνικά αμυντικά επιχειρησιακά σχέδια; Αν ναι, τότε γιατί την αγοράσαμε;
  3. Αν η κατάσταση με την Τουρκία “ξεφύγει” και η αεράμυνας της χώρας αποδειχτεί διάτρητη σε πιθανά τουρκικά αεροπορικά πλήγματα, ποια θα είναι η απάντηση της Κυβέρνησης;
  4. Έχετε διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία, δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ελλάδα; Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και ο Κίσινγκερ στον δικτάτορα Ιωαννίδη το 1974.
  5. Με την αποστολή των Patriot στην Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα, τάσσεται με τους Αμερικανούς στην εν εξελίξει κρίση με το Ιράν! Έχετε εκτιμήσει τι σημαίνει αυτό; Ως γνωστόν, η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ενισχυθεί την αεράμυνα της, απέναντι στις φιλο-ιρανικές δυνάμεις, που εξαπολύουν επιθέσεις από το έδαφος της Υεμένης, ζήτησε την ενίσχυση των Αμερικανών. Και οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Ελλάδα, να στείλει τους δικούς της Patriot!

Εκτιμώ ότι, την πολιτική της υποτέλειας στις ΗΠΑ της κυβέρνησης Τσίπρα, ακολουθεί με εντονότερους ρυθμούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεπώς, εγείρονται εύλογα ερωτήματα, όπως: Η Ελλάδα είναι χώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη ή ενεργούμενο της αμερικανικής διπλωματίας; Η Ελλάδα είναι ανίκανη να υπερασπιστεί αποτελεσματικά και με τις δικές της δυνάμεις, τα εθνικά της συμφέροντα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν γνωρίζουμε, ακόμη.

Πηγή: slpress.gr

Διαβάστε επίσης

Μπλέκουν την Ελλάδα στο ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής. Πολύ επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί…