“Με τη γίδα στην πλάτη” πιάστηκε ο επίτροπος Χαν – Εκτεθειμένη η Κομισιόν

Του Βαγγέλη Γεωργίου
15 Φεβρουαρίου 2020

Στην Ελλάδα, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι γνωστός για τη συμβολή του στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην Ευρώπη έγινε ακόμα πιο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του το 2019, πως οι Ευρωπαίοι «θα πρέπει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Ο κ. Χαν στην πρώτη περίπτωση ήταν υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ από τότε που μίλησε για τον ευρωπαϊκό “τρόπο ζωής” είναι υπεύθυνος για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο ανανεωμένος επίτροπος όμως έχει έναν “τρόπο ζωής” με χιλιάδες μετοχές σε εταιρείες που μπαινοβγαίνουν στα κτήρια των Βρυξελλών! Όταν, το 2014, ανέλαβε χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης ο Χαν, είχε μετοχές αξίας 33.813 ευρώ στην Verbund AG. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ενεργειακό κολοσσό στην Αυστρία. Τα χρήματα αυτά λοιπόν αυγάτισαν και μέχρι το τέλος του 2019 ξεπέρασαν τα 113.190 ευρώ.

Ο Επίτροπος που ανέλαβε τον Προϋπολογισμό της ΕΕ έχει επίσης διπλασιάσει την αξία των μετοχών του στην εταιρεία ακινήτων CA Immobilien Anlagen. Το βασικότερο πρόβλημα όμως για τον Χαν είναι ότι η Verbund AG ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες, ως “λόμπι”. Όπως αναφέρει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Nikolaj Nielsen, η Verbund AG δαπανά μέχρι 400.000 ευρώ για να επηρεάζει τις Βρυξέλλες, ενώ έχει λάβει από την Κομισιόν, δηλαδή από χρήματα των φορολογούμενων, έως και 2 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση για έρευνα (νομοθεσία για την ενέργεια).

Με την αλλαγή του έτους, ο επικεφαλής του γραφείου του Χαν συναντήθηκε με ανθρώπους της Verbund AG, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με τη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (OGP) και στη συνέχεια με την Eurogas. Πρόκειται για φορείς που θέλουν να αντιστρέψουν την πολιτική στην ΕΕ για το κλίμα και τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ως εκ τούτου τίθεται σοβαρά το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων στο σημαντικότερο ίσως χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν.

Έτσι, οι ευρωβουλευτές Daniel Freund και Manon Aubry ζήτησαν από την Κομισιόν να δημοσιεύσει επικαιροποιημένες τις δηλώσεις των οικονομικών συμφερόντων των Επιτρόπων. Σύμφωνα με τον Freund, η Κομισιόν έχει παραβιάσει τους δικούς της κώδικες δεοντολογίας σύμφωνα με τους οποίους οφείλει την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου να ενημερώνει τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων.

Η Κομισιόν και οι συναντήσεις Χαν

Για παράδειγμα, η Ελληνοκύπρια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου –είναι της “μόδας” οι μετοχές στους δημόσιους λειτουργούς της ΕΕ– πήρε το πράσινο φως από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μόνο όταν δήλωσε ότι πούλησε τις μετοχές της. Η ίδια επιτροπή ζήτησε το ίδιο από τον Χαν, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικό. Άραγε τι συμβαίνει;

Όταν στις 12 Φεβρουαρίου ρωτήθηκε μέσω mail εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις μετοχές του Χαν από τότε που έγινε επίτροπος Προϋπολογισμού, τα μάσησε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία οδήγησε στο διορισμό αυτής της επιτροπής –η οποία περιλαμβάνει έλεγχο των δεοντολογικών κανόνων για κάθε επίτροπο- εξέτασε προσεκτικά την κατάστασή των επιτρόπων». Συνεπώς, στο email της, η Κομισιόν δεν έδωσε απάντηση για το αν έχει μετοχές ο Χαν.

Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου της 14η Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι τα στοιχεία για τον Χαν θα δημοσιευθούν εντός του Φεβρουαρίου, ενώ απάντησε ότι ο Χαν δεν έχει πλέον μετοχές στην αυστριακή εταιρεία. Δηλαδή ηλεκτρονικά η Κομισιόν δεν ήξερε για τις μετοχές του επιτρόπου της, ενώ μέσα σε 48 ώρες τελικά κατάλαβε ότι είχε την πληροφορία;

Το μπέρδεμα στην Κομισιόν δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Χαν συναντιέται με εταιρείες από τις οποίες έβγαζε χρήματα. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, ήρθε να μας εντυπωσιάσει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν έχει καμία γνώση για συναντήσεις του Επιτρόπου με την εν λόγω εταιρεία. Μέχρι που παρενέβη στη συνέντευξη Τύπου ο δημοσιογράφος Nikolaj Nielsen λέγοντας «Μα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του [και μάλιστα] έλαβαν χώρα στις 23 Ιανουαρίου!». Ο εκπρόσωπος τα έχασε, και εκείνη τη στιγμή η προϊσταμένη του –που καθόταν δίπλα του– η σιδηρά Ρουμάνα Dana Spinant, παρενέβη και έκλεισε αμέσως τη συνέντευξη Τύπου…

Πηγή:slpress.gr