Γερμανική FAZ: Η Κύπρος σημαντικό σημείο αφετηρίας για την μετανάστευση προς την Ευρώπη

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

15 Φεβρουαρίου 2020

Με τίτλο «Η Κύπρος έχει καταστεί σημαντικό σημείο αφετηρίας για την μετανάστευση προς την Ευρώπη», η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει σε ανταπόκριση πως καμία χώρα της ΕΕ δεν βρίσκεται πιο κοντά στη Συρία από την Κύπρο, η οποία εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε ένα ακόμα επίκεντρο της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται,τα περασμένα χρόνια, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στο νησί σχεδόν διπλασιαζόταν ετησίως: από μόλις 2.900 αιτήσεις το 2016 σε 13.200 το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία,οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να είναι με απόλυτα κριτήρια περιορισμένοι, όχι όμως αναλογικά με τον πληθυσμό: η Κύπρος έχει, άλλωστε, πληθυσμό μόλις 1,2 εκ.Σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λευκωσία, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει περισσότερους αιτούντες άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της.Ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου με τη Συρία.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Κύπριο νομικό Νίκο Τριμικλινιώτη, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε κατόπιν εντολής του ιδρύματος Ebert, περίπου το 90% των ανθρώπων που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα παρατύπως, διέσχισαν σύνορα που επισήμως δεν υπάρχουν. Πρόκειται για τη διαχωριστική γραμμή που φυλάσσεται από κυανόκρανους του ΟΗΕ μεταξύ εκείνου του τμήματος της Κύπρου που ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λευκωσία και του βόρειου τμήματος του νησιού, το οποίο έχει καταληφθεί από το 1974 από Τούρκους στρατιώτες.

Τις διαβάσεις αυτές χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για να φτάσουν και να ζητήσουν άσυλο στο έδαφος μιας χώρας της ΕΕ.

Πάντως, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι συνθήκες που συναντούν στην Κύπρο δεν είναι πολύ καλύτερες από αυτές στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Τριμικλινιώτη: «Ο συνδυασμός μιας εξαιρετικά περιοριστικής πολιτικής βοήθειας, η έντονη αύξηση των ενοικίων και η απροθυμία των ιδιοκτητών να ενοικιάσουν τα ακίνητά τους σε πρόσφυγες έχουν οδηγήσει πολλούς αιτούντες άσυλο στο να γίνουν άστεγοι ή να ζουν κάτω από τρομακτικές συνθήκες».

Αλλά δεν είναι μόνο οι εξωτερικές συνθήκες δύσκολες, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Έτσι, οι οικογενειακές επανενώσεις είναι σχεδόν αδύνατες, ενώ ένα πλήρες σύστημα ασύλου υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η προσφυγή κατά της άρνησης χορήγησης ασύλου μπορεί μεν να προσβληθεί ενώπιον δικαστηρίου, αλλά αυτή η οδός υφίσταται μόνο για τους πλούσιους αιτούντες.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία παροχής ασύλου, η Κύπρος λαμβάνει πλέον περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, EASO. Οι εμπειρογνώμονες που αποστέλλονται από την EASO στο νησί αναμένεται φέτος να διπλασιαστούν σε τουλάχιστον 60.

Οι Αρχές αναμένεται επίσης να λάβουν υποστήριξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας σε δεύτερο βαθμό,δηλαδή σε ό,τι αφορά τις προσφυγές. Προβλέπεται επίσης η πρόσληψη 71 επιπλέον μεταφραστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ / cyprustimes.com