Ιρλανδία: Θρίαμβος της εθνικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς

Ένας στους τέσσερις Ιρλανδούς, με άξονα τους νέους, εμπιστεύτηκαν το Σιν Φέιν που πλέον είναι και ο πρωταγωνιστής στο σχηματισμόνέας  κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε 25 από τις 39 περιφέρειας για 122 από τις 160 έδρες της βουλής, που αφορούν το 62,9% των εκλογικού σώματος το Σιν Φέιν εκτινάχθηκε στο 24,53% από το 13,85% και εξέλεξε 37 βουλευτές, από τους 23 που είχε το 2016, ενώ το γεγονός ότι δεν κατέβηκε σε πολλές περιφέρεις διευκόλυνε περισσότερο την εκλογή βουλευτών του κεντροδεξιού Φιάνα Φέιλ, δεδομένου ότι η Ιρλανδία έχει ένα από τα πλέον πολύπλοκα εκλογικά συστήματα.

To δεξιό Φίνε Γκάελ κατέρρευσε στο 20,86% από το 25,52%, εκλέγοντας 23 από τους 50 βουλευτές του, ενώ το κεντροδεξιό Φίανα Φέιλ υποχώρησε στο 22,18% από το 24,35% και εξέλεξε 27 από τους 44 βουλευτές του. Η άνοδος των Πρασίνων (GP) στο 7,12% από το 2,72% κα με 10 από 2 βουλευτές, αντισταθμίστηκε εν μέρη από την πτώση του Εργατικού Κόμματος (LAB), που εξέλεξε 3 από τους 7 βουλευτές του, ενώ η Αλληλεγγύη – Άνθρωποι πριν τα Κέρδη (SPBP) εξέλεξαν 4 από τους 6 βουλευτές τους.

«Μάλλον θα είμαι η επόμενη πρωθυπουργός. Αυτές ήταν οι εκλογές της αλλαγής. Το Σιν Φέιν κατάφερε να πείσει τον κόσμο, πολύ, πάρα πολύ κόσμο, ότι είμαστε η εναλλακτική λύση, το όχημα για να κατακτήσουμε την αλλαγή. Αυτή η ψήφος υπέρ του Σιν Φέιν είναι για να μπει το Σιν Φέιν στην κυβέρνηση, για να αποτελέσει το Σιν Φέιν τη διαφορά, για να δοκιμαστεί το Σιν Φέιν, για να κάνει το Σιν Φέιν αυτά που λέει.

Είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε με όποιον ενδιαφέρεται να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατοικίας, να αναλάβει την κρίση στην Υγεία και να στηρίξει της οικογένειες και τους εργαζόμενους. Θέλω μια κυβέρνηση για το λαό.

Το ιδανικό θα ήταν να μην είναι τα Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ. Άρχισα να καλώ τα άλλα κόμματα για να εξετάσω τις δυνατότητες που υπάρχουν τις επόμενες ημέρες. Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις για τον αποκλεισμό του κόμματός μας, ενός κόμματος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το εν τέταρτο του εκλογικού σώματος. Αυτό θα ήταν αντιδημοκρατικό», τόνισε ικανοποιημένη η Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ, η 50χρονη ηγέτης του Σιν Φέιν, που διαδέχθηκε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Τζέρι Άνταμς, που πανηγύριζε μαζί της το εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΣΙν Φέιν είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους, από τους 80 που θα χρειαζόταν για να αποκτήσει τον έλεγχο της μισής βουλής των 160 εδρών.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες, δεδομένου ότι αυτές για την κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ συνεχίστηκαν επί δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2016.

Με πληροφορίες από avgi.gr

Διαβάστε επίσης

Sinn Féin’s Irish ‘revolution’

Ireland’s Decades-Old Political Duopoly Could End Today