Ερντογάν για Τραμπ: «Σχέδιο κατοχής» η «συμφωνία του αιώνα» για Ισραήλ – Παλαιστίνη

30Ιανουαρίου 2020

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιό του για Ισραήλ και Παλαιστίνη, κάνοντας λόγο για λύση δύο κρατών.

«Σχέδιο κατοχής» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων στην Άγκυρα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για εμάς».

«Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται» πρόσθεσε σύμφωνα με το Anadolu.

Το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του την Τετάρτη και έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, ενώ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει “αδιαίρετη πρωτεύουσα” του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ – το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σχέδιο του αιώνα».

Προανήγγειλε, δε, ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ – όπου προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα – καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ δημοσίευσε χάρτη, τονίζοντας μέσω Twitter πως «έτσι θα είναι το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα σε μέρη της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Πηγή:sputniknews.gr