Η νέα ισπανική κυβέρνηση

0
388

Ζοάν Μένα: Ιστορική στιγμή η συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση Σάντσεθ

Του Αργύρη Παναγόπουλου
13 Ιανουαρίου 2020

«Ζούμε ιστορικές στιγμές στην Ισπανία. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει μία ή δύο εβδομάδες γιατί πρέπει να λυθούν ορισμένα σύνθετα προβλήματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη δομή και την πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidas Podemos και του En Comu Podem της Καταλωνίας.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήσαμε. Ήδη είχαμε παρουσιάσει τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό της ιστορίας μας, που όμως δεν ψηφίστηκε. Σήμερα στοχεύουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 900 στα 1.000 ευρώ για φέτος και στα 1.200 ευρώ έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, την κατάργηση του ανελεύθερου ‘νόμου φίμωτρο’, την κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας του Ραχόι, την αύξηση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και τις συντάξεις, τη μείωση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, που είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων των ΛΟΑΚΤΙ» συμπλήρωσε ο Μένα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.avgi.gr/article/10807/

The new PSOE/UP government in Spain (and left in Portugal and Denmark)

by Klaus Dräger

Since 7 January 2020, there is a new government in place in Spain. PSOE’s Pedro Sanchez is again Prime Minister. He is leading a minority coalition government of his Social Democrats and Unidas Podemos (UP), which was enabled by the abstention of the Catalan indepnendence party ERC.
Views and opinions on the stability of this government and its chances to reform Spain in a ‘progressive’ direction differ very much, also on the left.
So here are some examples.
First, let’s start with Jaime Pastor’s earlier analysis (Nov. 2019) about the election result and what it could mean or not concerning the relationship of poltical and societal forces in Spain: http://internationalviewpoint.org/spip.php?article6288

Published at http://www.defenddemocracy.press/the-new-psoe-up-government-in-spain-and-left-in-portugal-and-denmark/