«Ο εμίρης δεν θέλει να κάνει επένδυση στη Ζάκυνθο, θέλει να κάνει αποικισμό!»

0
505

Της Μάγδας Κλαυδιανού
3 Ιανουαρίου 2019

Πριν από λίγες μέρες, στο δημαρχείο Ζακύνθου στην πλατεία Σολωμού, συναντήσαμε τον νέο δήμαρχο Ζακυνθίων, Νικήτα Αρετάκη, ο οποίος μας μίλησε για όλους και για όλα. Αφορμή για την κουβέντα μας ήταν η απόφαση του δήμου να διεκδικήσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της περιουσίας του, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην έκταση 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ στη ΒΔ Ζάκυνθο, συγκεκριμένα εντός των ορίων των κοινοτήτων Αναφωνητρίας και Μαριών, κοντά στην… πολυφίλητη παραλία «Ναυάγιο».

Η αγοραπωλησία έγινε μεταξύ του ιδιώτη Γεωργίου Χάρου, που εμφανίζεται ως κληρονόμος της έκτασης αυτής η οποία ανήκε στον απώτατο πρόγονό του κόντε Φλαμπουριάρη (μάλιστα ως αποδεικτικό κυριότητας παρουσιάζει ένα ενετικό διάταγμα του 18ου αιώνα), και της εταιρείας Pimana S.A. τον Μάιο του 2014.


● Κύριε δήμαρχε, με κάθε ευκαιρία, επισημαίνετε ότι, επί πολλά χρόνια, ο Δήμος Ζακύνθου έχει αμελήσει να καταγράψει την ακριβή περιουσία του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τη δημοτική περιουσία.

Πράγματι, η περιουσία του δήμου είναι ένα πολυσύνθετο πεδίο. Παρατηρούμε, δηλαδή ότι έχουν γίνει δωρεές στον δήμο και αυτός δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς, υπάρχει περιουσία χωρίς συμβόλαια ή τοπογραφικά που δεν έχει καταχωριστεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, με αποτέλεσμα να έχει περάσει στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτου», κάτι το οποίο απαιτεί νομικές ενέργειες για να αναιρεθεί. Απαράδεκτη κατάσταση! Υπάρχουν, βέβαια, 508 φάκελοι με στοιχεία για τη δημοτική περιουσία, αλλά είναι ελλιπείς.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, ο κ. Τουρκάκης, συντάσσει τώρα έναν κατάλογο με όλες τις εκκρεμότητες, έχει πάρει και μια προθεσμία από το Κτηματολόγιο, ώστε, όταν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, να καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο η περιουσία του δήμου, για να ξέρουμε επιτέλους τι μας ανήκει. Σχετικά με την έκταση στα ορεινά, την οποία διεκδικεί ο εμίρης, αυτή ανήκει στον δήμο από χρησικτησίες και από διάφορες πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, όσον αφορά την επιχώριο περιουσία. Αυτό καλούμαστε τώρα να αποδείξουμε και είναι ένα στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.g