«Πάγωσε» η έκδoση του Mr. Bitcoin μετά το “τελεσίγραφο” της Μόσχας

0
258

«Μπλόκο» μπήκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin» μετά την προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της Απόφασης έκδοσης του σε Γαλλία – ΗΠΑ – Ρωσία.

Είχε προηγηθεί αυστηρό μήνυμα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς την Ελλάδα, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για μη τήρηση των συμφωνηθέντων  και ζητώντας παράλληλα την αναθεώρηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την δικηγόρο του 40χρονου Ρώσου, Ζωή Κωνσταντοπούλου η Πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση της αναγνώρισε «τον κίνδυνο που διατρέχει ο Αλεξάντερ στην περίπτωση έκδοσής του».

«Ο Αλεξάντερ βρίσκεται ήδη στην 4η ημέρα της νέας απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 20/12/2019 και η υγεία του παρουσιάζει ήδη επιδείνωση» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπουλου προσθέτοντας:

«Ο Αλεξάντερ έχει με το μέρος του το δίκιο, το Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της χώρας μας.

Έχει απέναντί του μηχανισμούς ικανούς να συνθλίψουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δεν υπολογίζουν ούτε το Σύνταγμα ούτε τις Διεθνείς Συμβάσεις ούτε το Δίκαιο. Μηχανισμούς που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν υπόγεια και φανερά για να ανατρέψουν τη δικαστική απόφαση.

Το ποιος τελικά θα επικρατήσει είναι κάτι που μας αφορά όλους, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας άναψε το πράσινο φως για την έκδοση του 40χρονου στη Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Ο Βίνικ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την έκδοση του στη Ρωσία και μετά την υπουργική απόφαση ξεκίνησε νέα απεργία πείνας κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση και «θανατική καταδίκη».

Το τελεσίγραφο Μόσχας

Σε έντονο ύφος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε μήνυμα στις ελληνικές Αρχές να εξετάσουν τα καινούρια στοιχεία που έχουν προκύψει στην υπόθεση του «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ, καθώς όπως είπε η στάση των ελληνικών Αρχών μέχρι τώρα ήταν απαράδεκτη, αφήνοντας υπονοούμενα ότι η ρωσική πλευρά έγινε αποδέκτης δεσμεύσεων από την Ελλάδα, δεσμεύσεων όμως που δεν τηρήθηκαν.

«Η Ρωσία παραμένει σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την έκδοση του Ρώσου Βίνικ στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Λαβρόφ και επανέλαβε πως η χώρα μας «θα πρέπει να αναλύσει εκ νέου τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του Mr Bitcoin», λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ελληνικές αρχές είπαν ψέματα στις ρωσικές Αρχές αναφορικά με την αναθεώρηση της υπόθεσης.

«Θεωρούμε τελείως μη αποδεκτή την προσέγγιση εκ μέρους των Ελλήνων συναδέλφων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν – θέλω να το τονίσω ξανά αυτό – στα πρόσθετα στοιχεία που παρουσιάσαμε. Αυτό, όμως, δεν συνέβη»συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες ενέργειες για να εξεταστεί το αίτημα μας. Η πρεσβεία ήδη εργάζεται γι’ αυτό».

Αναφερόμενος στην ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Ρώσος υπουργός έκανε λόγο για μία «ύπουλη απόφαση».

«Υπάρχουν τρία αιτήματα.

Το γαλλικό, το αμερικανικό και το ρωσικό. Παρά το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για το θέμα με τον κ. Δένδια, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία μας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν την έκδοση χωρίς να μας ενημερώσουν.

Από τη στιγμή που η Γαλλία – απ’ ό,τι έχω ακούσει – ήδη αρνείται το αίτημα έκδοσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε» τόνισε.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο Αλεξάντερ Βίνικ θα εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία κι ακολούθως θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Πηγή: https://iskra.gr

Διαβάστε επίσης

Νέο, βαρύτατο πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις