Χημικοί κίνδυνοι από τα μπιμπερό έως τα καλλυντικά

Καϊτανίδη Μάρθα

Φυτοφάρμακα, συντηρητικά, διοξίνες, ρύποι από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες… πλαστικά τάπερ: οι χημικοί κίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό κρύβονται παντού- από τα μπιμπερό έως και τα καλλυντικάυπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Οι ίδιοι ωστόσο, γνωρίζοντας τις «παγίδες», προσπαθούν καθημερινά να τις αποφύγουν, τηρώντας πιστά απλούς κανόνες – παραδείγματος χάρη, δεν πίνουν ποτέ ζεστό καφέ σε πλαστικό ποτήρι!

Περισσότερες από 80.000 χημικές ενώσεις έχουν κατασκευαστεί και προωθηθεί στην αγορά από τις βιομηχανίες τα τελευταία 50 χρόνια. Από αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών στη Σχολή Ιατρικής του Μάουντ Σινά της Νέας Υόρκης, ελάχιστες μόνον έχουν μελετηθεί για τυχόν τοξικές παρενέργειες στα παιδιά. Παρόλα αυτά, οι χημικές ουσίες και τα υποπροϊόντα αυτών που έχουν παραχθεί από τον άνθρωπο βρίσκονται στον αέρα, στο χώμα, στο νερό και άρα στην τροφή, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Γιατροί και ερευνητές έχουν σαφείς ενδείξεις, αλλά παρουσιάζουν και τεκμηριωμένες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που μπαίνουν ύπουλα στο σώμα- μέσω, παραδείγματος χάρη, των τροφών που έχουν «μολυνθεί» από τις πλαστικές συσκευασίες ή από τις διοξίνες που παράγονται από την καύση απορριμμάτων- δρουν σωρευτικά παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες.

«Οι ουσίες αυτές μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών ορμονών, “κοροϊδεύοντας” το κύτταρο- δηλαδή τους υποδοχείς στους οποίους δεσμεύονται οι ορμόνες για να λειτουργήσουν», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου- Σταμάτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία».

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.tanea.gr/2009/12/30/greece