Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
15 Ιουλίου 2019

Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την είσοδο τους στην αγορά εργασίας.

Στο σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο οι προτεινόμενες δράσεις να συνδέονται με την τοπική οικονομία και την αγορά εργασίας.

Μπορεί οι στόχοι να είναι φιλόδοξοι και οι περιπτώσεις ανάλογων συνεταιρισμών να μην είναι πολλές, ωστόσο οι ΚΟΙΝΣΕΠ «Ρομά Ολοι Μαζί», με αντικείμενο την ανακύκλωση, και οι «Ρομά Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», που ασχολούνται με το ψάρεμα στην πόλη της Δυτικής Ελλάδας, δείχνουν ότι η Κ.ΑΛ.Ο. μπορεί να αποτελέσει μια ρεαλιστική λύση και να σπάσει ρατσιστικά στερεότυπα του παρελθόντος, ειδικά εφόσον υπάρχει υποστήριξη από τους κρατικούς φορείς και τις τοπικές αρχές.

Ρομά Ολοι Μαζί

Η διαχείριση των απορριμάτων αποτελεί πρόβλημα εδώ και χρόνια για την πόλη του Μεσολογγίου με τον τοπικό ΧΥΤΑ να είναι κορεσμένος, την οργανωμένη ανακύκλωση να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχοντας ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα και την πόλη να αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με την καθαριότητα.

Οι Ρομά του Μεσολογγίου και από τις γύρω περιοχές συνέλεγαν άτυπα σκουπίδια, πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, ωστόσο κατέφευγαν στην καύση ή σε άλλες μη ενδεδειγμένες λύσεις, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και προκαλώντας παράπονα μερίδας των κατοίκων.

Τα μέλη του συνεταιρισμού «Ρομά Ολοι μαζί» προσπαθούν από το 2016 να δώσουν μία εναλλακτική τόσο βοηθώντας να παραμείνει η πόλη καθαρή όσο και προωθώντας την ανακύκλωση. Την προσπάθειά τους στήριξε από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Τον Νοέμβριο του 2017 ανέθεσε στον συνεταιρισμό την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών μη τοξικών ή χρηζόντων υγειονομική διαχείριση, αποκλείοντας τα νοσοκομειακά απόβλητα.

«Η δουλειά μου ώς τώρα ήταν παλιατζής. Το 70%-80% όσων καταλήγουν σε έναν κάδο είναι ανακυκλώσιμα. Δουλεύαμε μέρα νύχτα και τα συλλέγαμε. Η εικόνα της πόλης ήταν καλύτερη και ο κόσμος μάς υποστήριζε, όμως η στάση της δημοτικής αρχής δεν ήταν καθόλου βοηθητική» μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Συμεών Μπέκος. Τους ισχυρισμούς του κ. Μπέκου επιβεβαιώνουν και τοπικά δημοσιεύματα που μιλούν για περίεργη στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής έναντι της συγκεκριμένης ΚΟΙΝΣΕΠ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/oikonomia/gia-kalo/203787_oi-roma-xepernoyn-ton-koinoniko-apokleismo-synetairistika