Βορίδης: Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης

13/7/2019

Ο Μάκης Βορίδης αποκηρύσσει κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική – Η τοποθέτησή του έρχεται μετά τις αντιδράσεις Ισραηλινών για την υπουργοποίησή του

«Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μετά τις αντιδράσεις Ισραηλινών για την υπουργοποίησή του.

Απαντώντας στην προτροπή του ΓΓ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Βίκτωρ Ελιέζερ, που τον κάλεσε να αποκηρύξει το αντισημιτικό του παρελθόν, ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι κατά την θητεία του «έχει συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες».

«Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική», επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ επί τρεις διαδοχικές χρονιές είχε εισηγηθεί να απορριφθεί το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να γίνει μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης. Επίσης, στη συζήτηση για τον αντιρατσιστικό νόμο, αν και είχε ταχθεί κατά, είχε αναγνωρίσει ως θετικό σημείο την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, ο κ., Βορίδης υπενθυμίζει ότι έχει ταχθεί υπέρ της σύναψης αμυντικής και στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, ενώ έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα.

«Μετά ταύτα, ελπίζω οι όποιες ανησυχίες να έχουν διασκεδαστεί», καταλήγει.

Αναλυτικά, ο κ. Βορίδης ανέφερε:

Ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, με κάλεσε δημόσια να αποκηρύξω το αντισημιτικό παρελθόν μου. Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης. Έχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες.

Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική.

Επιπροσθέτως να γνωστοποιήσω στον κ. Ελιέζερ τα ακόλουθα, ελπίζοντας ότι θα κατευναστούν οι ανησυχίες που εξέφρασε:

1. Ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μου της Knesset, του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, έχω τρεις διαδοχικές χρονιές εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αδιάστικτα και συστηματικά υποστηρίξει την καταδίκη του αντισημιτισμού. Οι Ισραηλινοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν.

2. Έχω μιλήσει στο κοινοβούλιο εναντίον του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, αναγνωρίζοντας ως μόνο θετικό του σημείο την ποινικοποίηση της αρνήσεως του Ολοκαυτώματος (βλ. και σχετ. επιστολή μου στο ΚΙΣ από 7-6-2013)

3. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μεταφοράς της Ελληνικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (βλ. Άρθρο μου στην Καθημερινή 5-3-2018).

4. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που υποστηρίζει τη σύναψη αμυντικής και όχι μόνο στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ (βλ. The press project «Κανόνες εμπλοκής απέναντι στην Τουρκία και στροφή στο Ισραήλ ζητά ο Βορίδης»).

5. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα (βλ. bankingnews.gr μετά από δηλώσεις μου στο ραδιόφωνο 24/7, 2-4-2018).

Μετά ταύτα, ελπίζω οι όποιες ανησυχίες να έχουν διασκεδαστεί.

Πηγή: https://www.protothema.gr/politics/article/908288/voridis-oudepote-eho-uparxei-adisimitis/