Αλλάζουμε την πόλη με τη συμμετοχή των πολιτών ως προϋπόθεση

«Γαλάτσι ο τόπος μου» – Υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Παναγιώτου

Ζούμε σε καιρούς αντιφατικούς με προκλήσεις αλλά και δυνατότητες, με αδιέξοδα και διαψεύσεις αλλά και ελπίδες. Το πολιτικό σύστημασυναινεί και συνεχίζει ενιαία την καταστροφική πορεία της χώρας. Με ψεύτικα διλήμματα και κατασκευασμένες αντιθέσεις επιχειρούν να διχάσουν τους πολίτες και παράλληλα να σκιάσουν την έλλειψη προτάσεων, ιδεών, πολιτικής για τη διέξοδο της χώρας.

Η αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται θεσμικά και οικονομικά. Οι δήμοι μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες, μηχανισμούς διπλής φορολόγησης των πολιτών. Παραδίδονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τοπικές «μαφίες». Μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποσύρεται από τα κοινά προβλήματα, παίρνει αποστάσεις, αδιαφορεί.

Μπορούν να αποτραπούν όλα αυτά; Με επίγνωση των δυσκολιών απαντάμε θετικά. Επιλέγουμε τη θετική πλευρά της ζωής.

Αναγκαία προϋπόθεση, αναγκαίο πρώτο βήμα είναι η οικοδόμηση μια νέας κοινωνικοποίησης, μια διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής ενεργοποίησης των πολιτών, συμμετοχής και συν-ευθύνης στα κοινά. Μόνο μια τέτοια επιλογή μπορεί ν’ αλλάξει την έκβαση των μικρών και μεγάλων αγώνων. Ξεκινάμε από το τόπο μας, το Γαλάτσι, έχοντας στο νου το μεγάλο τόπο, τη χώρα μας.

Δεν μας αρκούν τα συνθήματα, οι ρηχές καταγγελίες, οι εύκολες λύσεις, οι κομματικές καταγραφές. Συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές παρουσιάζοντας ένα σχέδιο συνολικών παρεμβάσεων στην πόλη.Ένα σχέδιο αλλαγών στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, στους δημόσιους χώρους, στονπολιτισμό, στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, στη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις και τον έλεγχο των δράσεων της διοίκησης του Δήμου. (Δες galatsiotoposmou.wordpress.com/2019/04/19/377r/ ). Ένα σχέδιο συγκεκριμένο, μαχητό και υλοποιήσιμο. Και την ίδια στιγμή ένα σχέδιο ανοικτό, που επιδιώκει να συμπληρωθεί, να εξειδικευθεί και να τροποποιηθεί όπου χρειάζεται μέσα από το δημόσιο διάλογο πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές.

Για μας, αυτοδιοίκηση σημαίνει αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και κίνημα συμμετοχής των πολιτών μαζί. Το ένα μέσα στ’ άλλο. Θεσμοί και διεργασίες αξεδιάλυτα δεμένα. Διοίκηση, μα και απελευθερωτικές πρακτικές. Πολιτική και Κοινωνία μαζί.

Διαβάστε ακόμα

Ποιοι είμαστε