Αγωνιστές του Δημοκρατικού πατριωτικού αντιμνημονιακού χώρου απευθύνουν έκκληση συμπόρευσης προς Λαφαζάνη

Λάβαμε ως Iskra και δημοσιεύουμε το κείμενο – έκκληση, το οποίο συνέταξαν αγωνιστές του αντιμνημονιακού και δημοκρατικού πατριωτικού χώρου και το απευθύνουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ως Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.

Στο τέλος του κειμένου δημοσιεύουμε τη σύντομη προσωπική θέση και απάντηση του Παναγ. Λαφαζάνη.

Αγαπητέ Παναγιώτη,
σε συνέχεια των συζητήσεων που έχουμε κάνει ως τώρα, σου απευθύνουμε αυτή την έκκληση για ένωση των ψηφοδελτίων του πραγματικά αντιμνημονιακού και του Δημοκρατικού πατριωτικού χώρου στον οποίο θεωρούμε οτι κι εσύ ανήκεις. Η έκκληση γίνεται συμβολικά την ύστατη ώρα ενόψει ευρωεκλογών, με σκοπό να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο της πολυδιάσπασης και στις εθνικές εκλογές. Περιμένουμε από σένα να απαντήσεις θετικά στην πρωτοβουλία μας και να αναλάβεις πρωτοβουλίες για πολυμερείς επαφές και συνομιλίες ενότητας και συμπόρευσης, στις οποίες οι πολίτες είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν.
Την επιστολή αυτή, έγραψαν και ανέλαβαν πρωτοβουλία συνυπογραφής από περισσότερα άτομα οι: Πισσίας Βαγγέλης, Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, Σπαθόπουλος Γεώργιος, Παπαδόπουλος-Τετράδης Γιώργος, Μπαριτάκης Νικήτας, Τασσιόπουλος Γιώργος, Παντούλας Θεόδωρος, δημοτικοί σύμβουλοι από Δήμους Αττικής εν ενεργεία, κ.α. οι οποίοι συμπορευτήκαμε ως τώρα στις εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε μέσω ενός ενιαίου πολιτικού φορέα.
Σε ευχαριστούμε προκαταβολικά
Αντώνης Κοκορίκος
Το κείμενο της έκκλησης είναι το εξής:

ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ

Εμείς που σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή καθώς και  εκατοντάδες φίλοι μας ήδη παραλήπτες της και συνυπογράφοντες, διαπιστώνουμε την πολυδιάσπαση του πραγματικά αντιμνημονιακού, δημοκρατικού και πατριωτικού χώρου, που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αλλά δεν εκπροσωπείται από το πολιτικό σύστημα της δυναστευόμενης πατρίδας μας.

Πρόκειται για διαπίστωση κατά τη γνώμη μας ουσιαστική η οποία γίνεται «μετά λόγου γνώσεως» από ανθρώπους που συμπορεύτηκαν, που διακατέχονται  από κοινές αγωνίες και προβληματισμούς, έστω κι αν ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες κι αν ακόμη τους διαφοροποιούν, έως σήμερα, ορισμένα κρίσιμα αν και όχι, όπως πιστεύουμε, αγεφύρωτα συμπεράσματα.

Για τον λόγο αυτό, σας απευθύνουμε, τούτη την ύστατη στιγμή, έκκληση για πραγματοποίηση μιας πρώτης, έστω συμβολικής, ωστόσο περιεκτικής κίνησης πολιτικής ενότητας, καλώντας, όσους θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτό τον έντιμο πολιτικό χώρο και επιθυμούν την ενιαία και αποτελεσματική έκφρασή του στις ευρωεκλογές, να συνενώσουν τις δυνάμεις, τους πόρους και τα ψηφοδέλτιά τους, ώστε όλοι μαζί να απειλήσουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, το σύστημα της υποτέλειας και της ξενοκρατίας.

Οι προγραμματικές διαφορές που προβάλλονται μεταξύ των διαφορετικών ψηφοδελτίων σήμερα -ας γίνει έστω και τώρα το ευνόητο κατανοητό- δεν είναι ιδιαίτερα ορατές στους Έλληνες πολίτες ούτε τον συνεγείρουν συνεπώς, ως ζητήματα άμεσης προτεραιότητας.  Αντίθετα απογοητεύουν, γεννώντας γκρίζες σκέψεις για την ύπαρξη προσωποκεντρικών και ιδεοληπτικών αγκυλώσεων. Για τον λόγο αυτό είναι περισσότερο από αναγκαία η κοινή πράξη και δράση για την επιβίωση της χώρας και των ανθρώπων της.

Αγαπητοί φίλοι, μεταξύ ελευθέρων και ισότιμων πολιτών το ζητούμενο -κάποιος, άλλοτε, περισσότερο σημαντικός από εμάς όλους το είπε- είναι «μια έντιμη συμμαχία», μια συμπαράταξη, «που θα εξασφαλίσει την αμοιβαία προστασία» των συμπολιτών, σε μια στιγμή ιδιαίτερα που οι απειλές εξακολουθούν να δυναμώνουν. Η χρησιμότητα της συμπαράταξης αυτής “οφείλεται στην ποσότητα”, σε συνδυασμό με την ισχύ της κοινής βουλήσεώς της, ώστε, «όπως ακριβώς συμβαίνει με τα βαρύτερα σταθμά οι πολίτες να κάνουν, επιτέλους, τη ζυγαριά να γείρει προς το μέρος τους».

Τις αυτονόητες αυτές αλήθειες, με βάση την κοινή λογική, τις ασπάζονται όλοι οι Έλληνες και ελπίζουμε ότι θα τις δεχθείτε κι εσείς ως την έσχατη ανάγκη, ώστε να αποκτήσει ο ελληνικός λαός μια ικανή εκπροσώπηση που θα αποτελέσει μέρος της λύσης. Μια τέτοια συμπαράταξη δυνάμεων θα συμβάλλει στη συγκέντρωση και συνένωση νέων κοινωνικών εστιών, επαναφέροντας στην πολιτική το εύλογα αηδιασμένο, ωστόσο δυναμικότερο τμήμα της, την ελληνική νεολαία.

Η συμπαράταξη αυτή, αποκρυσταλλωμένη πάνω σε έναν ελάχιστο και εν πολλοίς συμβολικό στόχο, αυτόν της ενιαίας έκφρασης των δυνάμεων εκείνων που πιστεύουν στην ανάκτηση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, στην πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια, στην με κάθε τρόπο ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και στην αποτροπή των γενικότερων σχεδίων εκποίησης του Αιγαίου και αφελληνισμού της Κύπρου, δεν επιδέχεται αναβολή και συνιστά ιστορική ευθύνη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Αγαπητοί συναγωνιστές,

Έλαβα και διάβασα προσεχτικά και με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενό σας.

Προσωπικά όπως γνωρίζετε και από πλήθος δημόσιων τοποθετήσεών μου, τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της κοινής δράσης και ενός ενιαίου πολιτικού, κινηματικού και εκλογικού μετώπου όλων χωρίς εξαίρεση και πέρα από όποιες διαφορές, των αριστερών, των ριζοσπαστικών, των προοδευτικών, των πατριωτικών και δημοκρατικών αντομνημονιακών δυνάμεων.

Με δύο λόγια, για να το πω λίγο σχηματικά και κάπως ιστορικά παραστατικά, προκειμένου να γίνω αντιληπτός, υπέρ ενός νέου σύγχρονου ΕΑΜ για μια ελεύθερη, δίκαιη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και βαθιά δημοκρατική Ελλάδα.

Αν ένα τέτοιο μεγάλο μέτωπο, με όλες τις διαφορετικότητες των δυνάμεων που θα το συναπαρτίσουν και στη βάση της ισοτιμίας τους, δεν έγινε δυνατό μπροστά στις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι επιβάλλεται να ανοίξει ουσιαστική και χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, η συζήτηση για την προώθηση του αμέσως μετά και ενόψει εθνικών εκλογών, πολύ περισσότερο μάλιστα που τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα έχουν καταδείξει, πιστεύω, με μεγαλύτερη επίταση την σημασία και την αναγκαιότητα του.

Θεωρώ, λοιπόν, προσωπικά ότι στο πλαίσιο αυτό η έκκληση σας για συμπόρευση και συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, πολύ θετική και πολύ χρήσιμη για τον τόπο και τον λαό μας.

Με εκτίμηση προς όλους σας
και ένα – ένα ξεχωριστά
Παν. Λαφαζάνης