«Οι Ισραηλινοί αγοράζουν γη στην Κύπρο» λέει τουρκοκύπριος διπλωμάτης

26 Ιανουαρίου 2019

Ο πρώτος ‘πρέσβης’ από την Κατεχόμενη Κύπρο στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Ζεκί Μπουλούντς, δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι ένα σημαντικό κέντρο για το Ισραήλ», όπως σημειώνει η τουρκική ‘Γενί Ακίτ’, αναφερόμενη στις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον Μπουλούντς στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί η παρουσία ξένων δυνάμεων. «Ειδικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που ασκούν ιμπεριαλιστικές πολιτικές, προσπαθούν να περιορίσουν τη δραστηριότητα της Τουρκίας και της ‘βόρειας Κύπρου’/ Κατεχόμενης».

Συνέχισε:

Ο αριθμός των παραγόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιοι παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα άρχισαν να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Η Ρωσία εγκαταστάθηκε επίσημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε προσθέτοντας ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Κύπρου για το Ισραήλ, ο Μπουλούντς πρόσθεσε:

«Το Ισραήλ πριν από την ‘επιχείρηση ειρήνης’ (στρατιωτικής εισβολής και κατάληψης της βόρειας Κύπρου) είχε αγοράσει γη στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Σήμερα στην Αμμόχωστο υπάρχει μια εγκατάσταση που ονομάζεται «Περιοχή εκπαίδευσης της Ειρηνευτικής Δύναμης».

Το Ισραήλ προσπάθησε και πάλι να αγοράσει μια μεγάλη περιοχή εκεί αλλά απέτυχε.

Πάντως από τη δεκαετία του 1990 έχουν κατασκευασθεί 21 αγροκτήματα. Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς κάνουν, αλλά, αγόρασαν και κάποια κτήματα στην Καρπασία.

Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Για αυτό, συνεχίζουν να επεκτείνουν την πολιτική τους στην αγορά γης εκεί, είπε ο Μπουλούνς.

yeniakit.com.tr

Πηγή