Λύση Made in USA

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
Νοεμβρίου 25, 2018

Είναι πασιφανές πλέον πως η κυβέρνηση του Συναγερμού οδεύει ολοταχώς προς μια αμερικανοΝΑΤΟϊκή λύση του κυπριακού ή ακομη και χωρίς λύση με μπαλλωματικές διευθετήσεις όπου ο «Μεγάλος αδελφός» θα μας εγγυάται, τρόπος του λέγειν την ασφάλεια μας .

Βέβαια  όλα αυτά μεθοδεύονται στα παρασκήνια με αμερικανούς αξιωματούχους να πηγαινοέρχονται στην διχοτομημένη Κύπρο, χωρις έστω και μια φορά να τοποθετηθούν επί της ουσίας του Κυπριακού που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία βρυχάται μεν αλλά δεν πρόκειται να ενοχλήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο βυθοτεμάχιο 10 ή «Δελφύνη » όπου το γεωτρύπανο της EXXON MOBIL και της Qatar Petroleum ξεκίνησε τις ερευνητικές  γεωτρήσεις.

Τα συστημικά ΜΜΕ φόρεσαν τα γιορτινά τους και έμπλεα μιας πρωτοφανούς υστερικής ευφορίας, δίνουν την εντύπωση  πως η Κύπρος με τους Αμερικανούς «παραμάσχαλα» έλυσε τα προβλήματα της .

Μόνο κόκκινα χαλιά δεν έστρωσαν στον Φράνσις Φάνον, αρμόδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά .Αναμετάδιδαν πανηγυρικά τις δηλώσεις του , αφιερώνοντας σειρά σχολίων και άρθρων για  τα δήθεν ξεκάθαρα «αυστηρά»  μηνύματα προς την Τουρκία, ενώ οι υπερβολές συνεχίστηκαν και μετά την συνάντηση των ΥΠΕΞ, ΗΠΑ-Τουρκίας την περασμένη Τριτη.

Μέσα σε αυτον τον φιλοαμερικανικό οίστρο βγήκε σαν έτοιμος από καιρό και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης -που επι των ημερών του κατέρρευσε η μεγαλύτερη λαϊκή κατάκτηση της Κύπρου ο Συνεργατισμός -και έδειξε την πόρτα στους Ρώσους καταθέτες.Προς τέρψιν των Αμερικανών και αμερικανόφιλων μίλησε για ρωσικές εταιρείες κέλυφη   που πρέπει να τερματιστεί η δραστηριότητα τους στην Κύπρο.

Κανένας δεν αμφιβάλλει πως η συνεχιζόμενη ρωσική υστερία καλλιεργείται και υποδαυλίζεται από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τους εν Κύπρω τοποτηρητές τους.

Πολιτικός μαζοχισμός

Και ενώ ο πολιτικός μαζοχισμός πιασμένος χέρι-χέρι με την ιστορική λήθη  συνεχίζονται με  πανηγυρισμούς για τους ισχυρούς μας «συμμάχους» Αμερικανούς, φαίνεται κανένας από τους καλοπληρωμένους συμβούλους των κυβερνώντων δεν τους υπενθυμίζει πως είναι οι ΗΠΑ  και το ΝΑΤΟ που δημιούργησαν το Κυπριακό .Και δεν τους συμβουλεύουν  να κρατούν μικρό καλάθι καθότι αυτοί οι λεγόμενοι σύμμαχοι ήταν οι πρωταίτιοι της Κυπριακής τραγωδίας που όπλισαν την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο για να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τον «Κάστρο της Μεσογείου» όπως μειωτικά καταφέρονταν εναντίον του   αείμνηστου Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου. Αυτοί είναι οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί για την διχοτόμηση της Κύπρου.Και αυτοί θα είναι οι νεκροθάφτες μιας δίκαιης λύσης προς όφελος του Κυπριακού λαού στο σύνολο του.

Η Τουρκία και η χούντα των Αθηνών ήταν απλά τα εκτελεστικά τους όργανα.

Και ο άλλος πάει στην Τουρκία

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα της παραδοξότητας, της έλλειψης πολιτικής διορατικότητας και αντικειμενική κρίσης, ο Γ.Γ. της Κ.Ε.του ΑΚΕΛ ανακοινώθηκε ότι την Παρασκεύη 23 Νοεμβρίου θα μεταβεί ξανά  στην χώρα που κατέχει για 44χρόνια το 33% των εδαφών της πατρίδα του.Θα συμμετάσχει λένε ως προσκεκλημένος στο συνέδριο της δεξαμενής σκέψεως Ερευνητικό Ίδρυμα Τουρκικών Οικονομικών Πολιτικών (TEPAV) που διοργανώνεται  στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μ.ΜΕ.«ο γενικός γραμματέας του κόμματος ΑΚΕΛ, της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, Άντρος Κυπριανού έρχεται στην Τουρκία την Παρασκευή.

»Η επίσκεψη είναι αρκετά σημαντική καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επικρατούν εντάσεις σχετικά με το φυσικό αέριο στην Κύπρο…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Ο Κυπριανού και ο Τσαβούσογλου αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση εδώ.»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα τονίσει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας σχετικά με τη λύση του Κυπριακού.» Ετσι παρουσιασαν την είδηση τα τουρκικά Μ.Μ.Ε και είναι ευλόγως αξιοπερίεργο τι πήγε να κάνει ξανά ο Αντρος Κυπριανού στην Αγκυρα εφόσον όλοι γνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές της χώρας κατκτητή του 33% των Κυπριακών εδαφών.

Ετσι λοιπόν οδοιπόρος ξανά για την κατοχική Τουρκία ο κ.Αντρος Κυπριανού, ύστερα  από δύο χρόνια από την πρώτη του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον πρώην  τούρκο πρωθυπουργό Α.Νταβούτογλου και τον νυν ΥΠΕΞ . Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να ακούσει από το στόμα του Τσαβούσογλου τις θέσεις της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας. Τώρα αν πιστεύει πως   θα ακούσει άλλα απ’ όσα όλοι ακούμε καθημερινά τους Τσαβούσογλου και Ερντογάν να δηλώνουν για τα «θέλω» και τα «μη» της Αγκυρας, είναι άλλο ζήτημα.

Να υπενθυμίσουμε πως την  περασμένη βδομάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φίλος των Αντρου Κυπριανού και Νίκου Αναστασιάδη, όπως ο ίδιος δήλωνε πριν δύο χρόνια), ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού δήλωσε με στόμφο ότι για «την τουρκική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε από δω και πέρα πολιτική “δώσε το και γλύτωσε στο Κυπριακό».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε για πολλοστή φορά ότι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή. «Τι είπαμε πέρυσι στο Κραν Μοντάνα; Είπαμε:«Eκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να  ξυπνήσουν από το όνειρο» .Πού είπαμε εμείς »δώσε το και γλύτωσε»; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την »ΤΔΒΚ». Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα», ανέφερε.

Όσον αφορά στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, επεσήμανε πως έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πως έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις. «Μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996 ό,τι έγινε έγινε. Έπειτα από αυτό καμιά κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή σε κανένα από τα νησιά αυτά» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, σημείωνε πως οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν έρθει το κόμμα του στην εξουσία, από την περίοδο του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ. «Γιατί ξεκίνησαν; Για να επιλυθούν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα. Αυτό το ζήτημα θα το λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή θα το πάμε στο δικαστήριο; Για μας υπάρχει ακόμη μία επιλογή. Εάν η εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, τότε θα είναι μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αυτό το θέμα θα το πάμε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια έκθεση».

Δηλαδή μόνοι τους θα αποφασίσουν χωρίς να λάβουν υπόψην κανέναν.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν μετά την συνάντηση του με τον Τσαβούσογλου ο Αντρος Κυπριανού θα ξυπνήσει από το όνειρο ή θα συνεχίσει  να «εξωραίζει» με το δικό του αφελή τρόπο την ανύπαρκτη τουρκική βούληση για λύση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου .

Οι ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις και  Τουρκία πάνε πακέτο

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε , και όχι τυχαία μια διελκυστίνδα  και έντονη συζήτηση για το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατιας σε δηλώσεις του στο περιθώριο   δεξίωσης, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού οι εγγυήσεις να καλυφθούν από το ΝΑΤΟ, είπε: «πρώτα να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και υπάρχουν οι τρόποι, είναι τα ΗΕ είναι η ΕΕ, είναι πολλοί οι τρόποι που μπορούν  να διασφαλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν αυτό το θέμα (ΝΑΤΟ) είναι εκτός  συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έθεσα τίποτα εκτός συζήτησης» αφήνοντας ανοικτές όλες τις επιλογές.

Αυτό βέβαια προκάλεσε την αναμενόμενη  φραστική αντίδραση στελεχών του ΑΚΕΛ που σωστά βγήκαν και μίλησαν για τα αυτονόητα .

Ωστόσο αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ εννοεί ειλικρινα αυτά που λέει δημόσια, πως το ΝΑΤΟ ήταν ο εμπνευστής και εκτελεστής της Κυπριακής τραγωδίας το 1974 , τότε όφειλε να κατεβάσει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές και να αποτρέψει προληπτικά και εν τη γενέσει της μια ενδεχόμενη λύση made in USA που θα οδηγεί τη χώρα μας στα πλοκάμια της ΝΑΤΟϊκής ληστοσυμμαχίας. Αν όντως δεν επιθυμούν μια αμερικανόπνευστη λύση στο κυπριακό δεν θα υποστήριζαν τόσο παθιασμένα και σθεναρά (τουλάχιστον όσοι βγαίνουν και μιλούν σήμερα δημόσια) το ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν το 2004.

Και ας μην κοροϊδεύουν πια τον κόσμο. Είναι η κομματική βάση του ΑΚΕΛ που απέτρεψε τότε την ηγεσία να στηρίξει αυτό το εκτρωματικό σχέδιο που ούτε αποχώρηση του τουρκικού στρατού προνοούσε ούτε και τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων της κατοχικής Τουρκίας.

Αν όντως η ηγεσία του ΑΚΕΛ εναντιώνεται σε μια αμερικανοσχεδιαζόμενη λύση του Κυπριακού δεν θα έκανε κωλοτούμπες σε συναντήσεις με αμερικανούς και βρετανούς διπλωμάτες.Δεν θα επαναλάμβανε το ατόπημα να μεταβεί ξανά στην Τουρκία και ως «άπιστος» Θωμάς να θέλει να ψηλαφίσει επι των τύπων των ήλων τις θέσεις της Τουρκίας. Θα επέλεγε τον δρόμο τον σωστό και της αξιοπρεπούς αντίστασης.Θα κτυπούσε τις πόρτες όλων των χωρών μονίμων  μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ζητούσε να είναι μάρτυρες και παρόντες σε μια διεθνή διάσκεψη προκειμένου να τεθούν επι τάπητος τα ψηφίσματα των Ην.Εθνών τα οποία οι ίδιοι υιοθέτησαν για αποχωρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί.

Οι «χρηματοδότες» της τούρκικης κατοχής

Με τις συμπεριφορές και τις στάσεις των κομματικών ηγεσιών, δυστυχώς ο λαός μας απονευρώνεται. Αντι μαχητικός διεκδικητής των δικαωμάτων του προκειμένου να ανατραπούν    τα μελλούμενα σχέδια σε βάρος της κυπριακής υπόθεσης , αβουλος και μοιραίος παρακολουθεί την εθνοκτόνο προπαγάνδα να βαφτίζει τον θύτη   σε σωτήρα του . Και το χειρότερο εξελίσσεται σε «χρηματοδότη » της τούρκικης κατοχής.

Απαλλοτριώθηκε στα μουλωχτά η γη Δερυνειωτών προκειμένου να γίνει ο δρόμος για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Οι κλάδοι ελιάς που αλληλοπροσφέρθηκαν με το άνοιγμα δεν θα καρπίσουν τους σπόρους της ειρήνης.Απλά γιατί η Τουρκία δεν το θέλει.Οπως δεν θέλει ούτε και τους Τ/κ που σκέφτονται και ονειρεύονται ως Κύπριοι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνεις.Ο ενας είναι να ξεχάσεις ποιός είσαι,  από πού ξεκίνησες και πού οδεύεις.