Ο Νεοφιλελευθερισμός οδηγεί στον Νεοφασισμό

Περί αντιφαστικού μετώπου ή πως ο Ρέντσι έστρωσε τον δρόμο στον Σαλβίνι

Του Δημήτρη Δεληολάνη

Στις 10 Ιουνίου 1924 μια ομάδα φασιστών και μυστικών αστυνομικών απήγαγε και δολοφόνησε τον βουλευτή Τζάκομο Ματεότι. Ο Ματεότι ήταν γραμματέας του ρεφορμιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και δολοφονήθηκε διότι στις 30 Μαΐου είχε καταγγείλει στο Κοινοβούλιο τις συνθήκες εκτεταμένης βίας και νοθείας υπό τις οποίες είχαν διεξαχθεί οι εκλογές στις 6 Απριλίου. Εκλογές που είχαν δώσει στο φασιστικό ψηφοδέλτιο την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις 27 Ιουνίου, ο γραμματέας του ρεφορμιστικού κόμματος Φιλίπο Τουράτι ανήγγειλε πως οι βουλευτές της αντιφασιστικής αντιπολίτευσης είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το Κοινοβούλιο μέχρις ότου γινόταν σαφές ποιος δολοφόνησε τον βουλευτή. Και πράγματι, οι αντιφασίστες βουλευτές συγκεντρώθηκαν στον λόφο Αβεντίνο της Ρώμης. Μαζί τους και οι 19 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Καθόλη τη διάρκεια της αποχώρησης στο Αβεντίνο, κaι ενώ η κυβέρνηση του Μουσολίνι είχε μπει σε βαθιά κρίση εξ’ αιτίας των ευθυνών της στη δολοφονία του Ματεότι, οι κομμουνιστές ζητούσαν από τα αντιφασιστικά κόμματα, το καθολικό Λαϊκό Κόμμα, το Ρεφορμιστικό και το Σοσιαλιστικό, να κινητοποιήσουν τις κομματικές οργανώσεις τους και να μεταφέρουν την αγανάκτηση για το φασιστικό έγκλημα στους δρόμους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://slpress.gr/diethni/peri-antifastikoy-metopoy-i-pos-o-rentsi-estrose-ton-dromo-ston-salvini/