Διαδήλωση κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων

Χορηγίες για τους συνεργάσιμους, τραμπουκισμοί για τους μη διαχειρίσιμους

Κυβέρνηση και πετρελαϊκές εταιρείες επιχειρούν να επιβάλλουν σιωπή και συναίνεση στα -καταστροφικά για τον τόπο- σχέδιά τους

Καλούμε σε συγκέντρωση,  την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 7μ.μ., έξω από το Ηρώδειο ενάντια

  • στις χορηγίες του εκμαυλισμού
  • στην καταστολή του κράτους και των εταιρειών
  • στην καταστροφή του τόπου για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών

Απόγευμα 5ης Αυγούστου, Δωδώνη: Συλλογικότητες ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων διαδηλώνουν έξω από το αρχαίο αμφιθέατρο της Δωδώνης, σε φεστιβάλ με διοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Δωδώνης και την εφορεία αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το οποίο «στιγματίζεται» από τη χορηγία -μεταξύ άλλων- των εταιρειών Energean Oil & Gas και ΕΛΠΕ, στις οποίες -μαζί, φυσικά, με τη REPSOL- έχει παραχωρηθεί ολόκληρη η Ήπειρος για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, ότι χορηγίες σαν κι αυτήν εντάσσονται στις προσπάθειες των εταιρειών να εξαγοράσουν τη συναίνεση και τη σιωπή των τοπικών κοινωνιών στα -καταστροφικά για το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές δραστηριότητες-  έργα που έχουν, ήδη, δρομολογήσει στην Ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες εμφανίζονται ως χορηγοί σε «πατριωτικές» εκδηλώσεις όπως τα ετήσια Καλπάκια στο δήμο Πωγωνίου και σε πολιτιστικές δραστηριότητες όπως στη Δωδώνη, διαφημίζοντας την περιβόητη «εταιρική κοινωνική ευθύνη» τους. Αντιγράφοντας πρακτικές των ΕΛΠΕ, «δοκιμασμένες» για χρόνια στο Θριάσιο πεδίο, μοιράζουν σχολικό υλικό σε οικογένειες μαθητών και, αργότερα ίσως, πετρέλαιο σε φτωχούς και ανήμπορους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://ath-stop-mining.blogspot.com/2018/09/blog-post_30.html

Όχι από τον Δήμο Πλατανιά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά την εκμετάλλευση υδρογοανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Στην εισήγηση αυτή προέβη ο δήμαρχος Πλατανιά, λόγω της ελλιπούς τεκμηρίωσης σε θέματα όπως:
Τη μη επαρκή διασφάλιση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων.
Την ανεπαρκή εξέταση του σεναρίου της Μηδενικής Εναλλακτικής λύσης. Ειδικότερα εξηγείται στην εισήγηση του δημάρχου πως η εξέταση του συγκεκριμένου σεναρίου γίνεται «επιδερμικά», αγνοώντας σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Τον ισχυρά ελλοχεύοντα κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και ρύπανσης που θα επιφέρει καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή μας και τη χώρα ολόκληρη δεδομένου του πρωτεύοντα ρόλου του τουριστικού τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας. Την ανησυχία αυτή ο Δήμος Πλατανιά αναφέρει ότι επιτείνει και η αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω ΣΜΠΕ, παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε ότι αφορά τη σεισμικότητα της περιοχής ενδιαφέροντος.
Τέλος τo Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μια τροποποίηση της εισήγησης του δημάρχου στην οποία σημειώνεται πως σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος η αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι άμεση.