Μητσοτακη καλα κανεις και τα λες, προς Θεου ομως, μην τα κανεις!

Η προειδοποιηση Παπαχελα στον Μητσοτακη να… “μην καβαλησει τον Βουκεφαλα, ο οποιος σε παει οπου θελει”

25 Ιουνίου, 2018

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Καμπανάκι κινδύνου για τη Νέα Δημοκρατία και τα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθεί ο σημερινός πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, χτυπάει ο Αλέξης Παπαχελάς, με άρθρο του στην “Καθημερινή”.

Ο διευθυντής της κατεξοχήν εφημερίδας του αστικού χώρου, της “Καθημερινής”, αναλύει τον μονόδρομο τον οποίο αναγκάστηκε να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Σκοπιανό, λόγω του κινδύνου να δημιουργηθεί ισχυρό κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, στην περίπτωση κατά την οποία ο σημερινός πρόεδρός της συναινούσε με τη Συμφωνία για την επίλυση της πολυετούς εκκρεμότητας με τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Παπαχελά, καταγράφονται φωνές προβληματισμού για τη συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία ωστόσο ο ίδιος θεωρεί πολιτικά αναπόφευκτη, για να αποτραπεί η πολυδιάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποφεύγει ωστόσο να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου προς την ηγετική ομάδα του Μοσχάτου, για τις επιπτώσεις… “αν καβαλήσεις τον Βουκεφάλα, άλογο με τρελή δύναμημ που μπορεί να σε πάει όπου θέλει”.

 

Το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην “Καθημερινή”

Οποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να έχει γερό στομάχι και αρκετή υπομονή. Εδώ και μερικούς μήνες, άκουγες συχνά – πυκνά μέλη της αθηναϊκής ελίτ να παραπονιούνται: «Αυτός ο Κυριάκος δεν το έχει. Πρέπει να λαϊκίσει λίγο, να πει και κανένα ψέμα, δεν είναι κακό». Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι παραπονιούνται τώρα και μάλιστα φωναχτά: «Ε, όχι και έτσι, λαϊκίζει πολύ τώρα με το θέμα των Σκοπίων, το παράκανε». Εκείνοι λοιπόν που ήθελαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο… Ανδρέα και λιγότερο «Μητσοτάκη» τώρα δυσαρεστούνται.

Η πολιτική είναι όμως, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η τέχνη του εφικτού. Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει τη συμφωνία με τα Σκόπια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι η Ν.Δ. θα κατέρρεε δημοσκοπικά και στα δεξιά της θα δημιουργείτο ένα υπερπατριωτικό και άκρως αντιευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο πιθανότατα θα σάρωνε στις επόμενες εκλογές. Σε συνθήκες απλής αναλογικής, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα κατακερματισμένο σκηνικό και την Ακρα Δεξιά σε ρυθμιστικό ρόλο.

Η πολιτική είναι, βέβαια, σαν τη μαγειρική. Είναι μία τέχνη όπου έχει μεγάλη σημασία η ακριβής δοσολογία για να πετύχει η συνταγή. Αν βάλεις λίγο παραπάνω «πατριωτισμό», κινδυνεύεις να διώξεις κάποιους κεντρώους που δεν θέλουν να θεωρούνται αγκιστρωμένοι ψηφοφόροι κανενός. Ο κ. Μητσοτάκης είναι λογικό να θεωρεί ότι έχει καβαλήσει ένα άλογο που τρέχει με μεγαλύτερη φόρα, από την ώρα που έσκασε η υπόθεση των Σκοπίων. Ο κίνδυνος είναι να καβαλήσει τον «Βουκεφάλα», άλογο με τρελή δύναμη που μπορεί να σε πάει όπου θέλει. Η δοσολογία μεταξύ Δεξιάς και κεντρώου μετριοπαθούς χώρου θέλει τεράστια προσοχή από εδώ και πέρα. Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει απήχηση σε έναν ακραίο δεξιό κόσμο, ό,τι και να κάνει, γιατί στα μάτια τους θα είναι «γιαλαντζί».

Το σχέδιο διεμβολισμού της Δεξιάς απέτυχε, πάντως. Τα Σκόπια έφεραν βαρώνους, κόμητες και στελέχη πιο κοντά σε μία ενιαία γραμμή. Οι «κροκόδειλοι» της παλαιάς Ν.Δ. θα περάσουν μία περίοδο αμηχανίας και υπνηλίας. Θα υπάρξουν όμως σίγουρα και άλλες διασπαστικές προσπάθειες, γιατί οι παλιές καλές συνήθειες των αμφιθεάτρων δύσκολα ξεχνιούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης παίζει για την ώρα ένα ρόλο που δεν του πάει, και που ίσως ποτέ δεν είχε σκεφθεί ότι θα έπαιζε. Ηταν όμως μονόδρομος. Αν δεν το έκανε, θα αυτοκτονούσε πολιτικά ή θα έκανε τη Ν.Δ. ένα λίγο πιο μεγάλο Ποτάμι. Οι κριτικοί της πολιτικής τέχνης, εντός και εκτός συνόρων, θα συνεχίσουν βέβαια το μακρύ τους και το κοντό τους. Τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο να παρατηρείς το καμίνι της ελληνικής πολιτικής σε διαρκή υπερθέρμανση και εσύ να σχολιάζεις από την πολυθρόνα σου.

Πηγή: http://ysterografa.gr