Αναποφευκτο. Υπερ και των πυρηνικων η Αποικια Χρεους!

Η θεση της Ελλαδας και η απαγορευση των πυρηνικων οπλων

Δημοσίευση: 4 Οκτωβρίου 2017

Οι κυβερνήσεις, που πραγματικά θέλουν να ελευθερώσουν την ανθρωπότητα από τα πλέον επικίνδυνα όπλα, τα πυρηνικά, δεν καταδικάζουν απλώς τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, αλλά θα αναζωογονήσουν την NCBT και, όπως προτρέπει ο ΟΗΕ, θα προσέλθουν τελικά για να υπογράψουν τη Συνθήκη για μια πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Της Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου*

Στην “ΑΥΓΗ” διαβάσαμε ότι το άρθρο του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Το ΥΠΕΞ δεν ανησυχεί για την πυρηνική απειλή;» (20.9.2017) προκάλεσε την απάντηση του γραφείου Τύπου του ΥΠΕΞ (28.9.2017), όπου για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η θέση της κυβέρνησης στο θέμα των πυρηνικών.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΞ γράφει: «Αναφορικά με τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, που υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, η στάση της χώρας μας προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε σχετικούς οργανισμούς και συνθήκες. Ως μέλος της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος του πυρηνικού αφοπλισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει μια αποτελεσματική, σταδιακή και επαληθεύσιμη προσέγγιση για την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού, όπως ορίζει το Άρθρο 6 της Συνθήκης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι πυρηνικές δυνάμεις». (Διαβάστε τη συνέχεια http://avgi.gr/article/10811/8437849/e-these-tes-elladas-kai-e-apagoreuse-ton-pyrenikon-oplon#)

 


Η απαγορευση των πυρηνικων οπλων στον ΟΗΕ (7-7-2017) νικη της δημοκρατιας

Στις 7 Ιουλίου 2017 στον ΟΗΕ ελήφθη μια ιστορική απόφαση όταν  με ψήφους 122- 1 (η Ολλανδία η οποία παρέστη αν και έχει στο έδαφός της πυρηνικά) υπερψηφίστηκε η  Συνθήκη για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons η οποία θα αποτελέσει τη νομική βάση για την πλήρη απαγόρευση των χειρότερων όπλων μαζικής καταστροφής.

Είμαστε ευτυχείς γιατί  45 χρόνια από την απαγόρευση των Βιολογικών και 25 χρόνια από των Χημικών,  μετά από πολλούς αγώνες, επιτέλους τώρα απαγορεύσαμε και τα πυρηνικά όπλα.

Η σημαντική αυτή είδηση δυστυχώς δεν εμφανίστηκε ούτε στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, ίσως επειδή και η Ελλάδα δυστυχώς συμπρατάχθηκε με τι πυρηνικοκάτοχες χώρες και τις χώρες του ΝΑΤΟ, που  από την αρχή μποικοτάρισαν την συζήτηση στην ολομέλεια του ΟΗΕ αυτής της ιστορικής συμφωνίας. (Διαβάστε τη συνέχεια http://mariasot.blogspot.gr/2017/07/7-7-2017.html)