Ελληνική νεολαία, φτώχεια και μετανάστευση: Εικόνα και πραγματικότητα

two man with leather suitcase

Και τα χειρότερα έρχονται – Στοιχεία της Eurostat: 592.200 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 ως το 2021

17 Απριλίου 2023

Τα στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύτηκαν δείχνουν την υποχώρηση του δυναμικού της Ελλάδας που θεωρείται περίγελος και τριτοκοσμική χώρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο…

Όπως αναφέρουν τα αθροιστικά, από το 2010 έως και το 2021 μετανάστευσαν στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους συνολικά 592.200 άτομα, τα οποία ήταν κυρίως στο άνθος της ηλικίας τους και στην πλέον παραγωγική ηλικία.

Είναι πρόδηλο ότι το πρώτο μεγάλο τσουνάμι της μετανάστευσης ξέσπασε στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, όταν χάθηκε μονομιάς πάνω από το 25% του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε χώρα εν καιρώ ειρήνης, η ανεργία εκτινάχθηκε κοντά στο 30%, και η αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο ανθρώπινης μοίρας κατέστη επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ο βασικός μισθός υποχώρησε κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά και καθιερώθηκε και ο υποκατώτατος για τους νέους, ενώ οι θεσμοί στην Ελλάδα (δικαιοσύνη, αστυνομία, κ.α.) διώχνει ακόμα περισσότερους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.eviazoom.gr


Σοκ από την Eurostat: Το 26% των νέων στην Ελλάδα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας

5 Απριλίου 2023

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις τυμπανοκρουσίες για την αύξηση των μισθών, τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, ειδικά για τους νέους που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα και που το… επιτελικό κράτος θέλει να επιστρέψουν πίσω στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του 2021 της Eurostat, το 26% των νέων στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας! Δηλαδή περίπου 3 στους 10! Μάλιστα η χώρα μας καταγράφει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό, πίσω από τη Δανία.

Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά στις σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις που υπέστησαν οι νέοι το 2021.

Αντιμέτωπο με σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις βρίσκεται  το 6% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Ρουμανία (23,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (18,7%) και η Ελλάδα (14,2%).

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.newsbreak.gr


 Εργασία, ασφάλιση, ανεργία: Να δεις τι σου ‘χω για μετά

Του Δημήτρη Κωστάκου
24 Μαΐου 2023

Βαρύ είναι το συρτάρι του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επόμενη τετραετία, καθώς ο νεοφιλελεύθερος σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά μέτρων, τα οποία έχουν εξεταστεί αλλά δεν δρομολογήθηκαν, καθώς -κατά τα φαινόμενα – δεν υπήρχαν τα κοινωνικά (και εκλογικά) περιθώρια.

Για κάποια από τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στίγμα προθέσεων, ενώ κάποια άλλα αν και αρχικά διέρρευσαν, παρέμειναν, μέχρι νεωτέρας, ασκήσεις επί χάρτου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην επικείμενη αναμέτρηση, ακόμη κι αν δεν διατηρήσει το εύρος το οποίο αποτυπώθηκε κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, παρέχει την ευχέρεια πλήρους υλοποίησης του σχεδιασμού κατά τρόπο απόλυτο και πιθανότατα με συνοπτικές διαδικασίες…

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.konstantakopoulos.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.