Τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έκανε παραβιάσεις και εξόπλισε νησιά, να εκμεταλλευτούμε όμως τη θετική ατμόσφαιρα

10 Απριλίου 2023

Στο τηλεοπτικό δίκτυο aHaber μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μεταξύ των θεμάτων που ανέπτυξε ήταν και η αναζωογονηθείσα σχέση με την Ελλάδα

Οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικές για το γεγονός ότι όποιο κι αν είναι το περιτύλιγμα, οι επιδιώξεις του τουρκικού κράτους παραμένουν απαράλλαχτες.

“Αυτή η προσέγγιση (με την Ελλάδα) είναι καλή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Για να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο, να σταματήσουν οι παραβιάσεις”, λέει ο Τσαβούσογλου.

Συνεχίζοντας αποκαλύπτει ότι η ρητορική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και τα περί νησιών του Αιγαίου, χωρικά και ύδατα και πλήθος άλλων θεμάτων δεν έπαψαν να αποτελούν διεκδίκηση: “Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μόνο η Ελλάδα. Εγώ λέω ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ, υπάρχει η Αίγυπτος, υπάρχει ο Λίβανος, υπάρχει η Συρία, αύριο, όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες, η Λιβύη, υπάρχει επίσης η Παλαιστίνη. Πρέπει να πάμε σε συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν είναι σαφής. Υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν απαιτήσεις για 10 μίλια πάνω από 6 μίλια. Κατά καιρούς, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για την αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια. Όλα αυτά είναι θέματα που διαφωνούμε, θέματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια”.

Και ο Μ. Τσαβούσογλου δεν τελειώνει εδώ, καθώς προχωρά επιχειρηματολογώντας επί της πάγιας επιδίωξης του τουρκικού κράτους ότι θα πρέπει να γίνει μια διαπραγμάτευση επί του συνόλου των θεμάτων και όχι όπως επιδιώκει η Ελλάδα, η συζητήσεις δηλαδή να γίνονται για κάθε θέμα ξεχωριστά: ”

Τώρα, σε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα, πρέπει να διαπραγματευτούμε αυτά τα ζητήματα και να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Θα τα λύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων; Θα τα αρχίσουμε ένα ένα; Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο να τα λύσουμε όλα αυτά ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα.

Δεν αρκεί να λύσουμε μόνο το ένα. Ή να λένε: “δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικό ρίσκο σε τέτοια θέματα”. Θέλω να πω, στο παρελθόν η ελληνική πλευρά… Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και για την Τουρκία, αλλά φυσικά η πίεση είναι μεγαλύτερη στην ελληνική πλευρά. Θα πάει στο δικαστήριο, θα πάει στο διεθνές δικαστήριο; Αλλά για να πάει στο διεθνές δικαστήριο, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν, και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί εδώ. Πρέπει να φέρουμε όλα τα ζητήματα. Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα…”

“Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικές”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: www.capital.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.