Πώς η «ομάδα Χόρχε» φύτευε ιστορίες στα γαλλικά ΜΜΕ επηρεάζοντας την κοινή γνώμη

Η υπόθεση γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος αποπέμφθηκε από το κανάλι BFM, καταγράφει πόσο βαθιά είχε απλώσει τα πλοκάμια του το ισραηλινό δίκτυο, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε μεσοβδόμαδα.

Φεβρουαρίου 2023

Η περιβόητη «ομάδα Χόρχε» η οποία εμπλέκεται και στη χώρα μας μέσω δημοσιευμάτων, φαίνεται πως είχε στήσει ένα καλά οργανωμένο σύστημα διαφθοράς και επιρροής στα διεθνή ΜΜΕ.

Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι ο Ρασίντ Μπαρκί, 54χρονος βετεράνος δημοσιογράφος του BFM, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως παρουσιαστής στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας.

Οι λόγοι είχαν παραμείνει άγνωστοι, μέχρι να έρθει η έρευνα της Le Monde σε συνεργασία με τον οργανισμό Forbidden Stories has για να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο Μπαρκί παρουσίαζε ρεπορτάζ για σειρά θεμάτων, όπως για πολυτελή γιότ στο Μονακό, για έναν Σουδανό πολιτικό, για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Κατάρ. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά αποδεικνύεται ότι είχαν «φυτευτεί» από την γνωστή ισραηλινή ομάδα.

Ο 54χρονος αρνείται ότι πληρώθηκε για τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, αλλά παραδέχθηκε ότι παρέκαμψε την ιεραρχία του BFM. Προσθέτει ότι τα θέματα αυτά το προτάθηκαν από μεσάζοντα και πως βασίστηκε στην προσωπική του κρίση να τα δημοσιοποιήσει.

Οι ερευνητές, όμως, λένε ότι έχουν αποδείξεις πως οι ιστορίες αυτές προέρχονται από την σκιώδη «ομάδα Χόρχε», που έχει βάση το Τελ Αβίβ και επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, τον Ταλ Χανάν.

Σύμφωνα με τη Le Monde η «Ομάδα Χόρχε» είναι ένας από τους διάφορους «παίκτες» σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο μισθοφόρων της παραπληροφόρησης που, με όπλο το Διαδίκτυο, εργάζονται επ΄αμοιβή για σπίλωση προσώπων ή επηρεασμό εκλογικών διαδικασιών.

Τρεις δημοσιογράφοι της ομάδας Forbidden Stories παρίσταναν τους πελάτες που αναζητούσαν τρόπο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στην γαλλόφωνη Αφρική εκ μέρους μεγάλης πολυεθνικής. Με τον τρόπο αυτό απέκτησαν πρόσβαση στην «ομάδα Χόρχε» και, ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν να συναντηθούν τετ α τετ για να λάβουν και χρηματική προσφορά.

Ο Χανάν υποστηρίζει ότι έχει παρέμβει σε περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει πρόσβαση σε email και λογαριασμούς social media από ισχυρές προσωπικότητες στην Αφρική.

Κεντρικό ρόλο στην προσφορά της «Ομάδας Χόρχε» ήταν μια πλατφόρμα με το όνομα Advanced Impact Media Solutions (AIMS), που δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες ψεύτικες ταυτότητες με λογαριασμούς σε Facebook και Telegram. Αυτοί οι λογαριασμοί διαδίδουν, στη συνέχεια, το περιεχόμενο της καμπάνιας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν τουλάχιστον 20 διεθνείς καμπάνιες που έχει οργανώσει η συγκεκριμένη ομάδα.

Από την πλευρά του το δίκτυο BFM επιβεβαίωσε ότι τα ρεπορτάζ αυτά παίχτηκαν χωρίς έγκριση.

Το σχέδιο ήταν απλό: Τα ρεπορτάζ έπαιζαν αργά τη νύχτα στο κανάλι χωρίς την έγκριση της διευθυντικής ομάδας. Δεν είχαν μεγάλη απήχηση, όμως, μετά… έπιαναν δουλειά οι ψεύτικοι λογαριασμοί, αναπαράγοντας το περιεχόμενο και διαχέοντάς το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Ποιος παρακολουθεί ποιον;