Documento: Με Predator παρακολουθούσαν και την οικογένεια Μπακογιάννη

28 Ιανουαρίου 2023

Υπό παρακολούθηση μέσω του συστήματος Predator βρίσκονταν το σύνολο της οικογένειας Μπακογιάννη , σύμφωνα με όσα αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα επιβεβαιώνει αναφορές και ρεπορτάζ της εφημερίδας “ ΕΣΤΙΑ” πριν από μια βδομάδα.

Η οικογένεια Μπακογιάννη, σύμφωνα με το Documento, είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει παρακολούθηση όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε μέλος της και δήλωσε ότι γνωρίζει περιεχόμενο συνομιλίας που είχε γίνει με τον Κώστα Βαξεβάνη.

Όπως αναφέρει ο Κ. Βαξεβάνης, στη λίστα όσων παρακολουθούνταν με Predator που είχε η εφημερίδα του στην κατοχή της, υπό παρακολούθηση ήταν μόνο η μητέρα του παιδιού του Δημάρχου Μαίη Ζανή.

Σύμφωνα με τον εκδότη του Documento, στις 28 Απριλίου 2022, το μεσημέρι, είχε επικοινωνήσει με την Αλεξία Μπακογιάννη, ως διευθύντριας συμβούλου της διαφημιστικής εταιρίας ΑIA, με αντικείμενο της συζήτησης το ενδιαφέρον πελατών της για διαφημίσεις στην εφημερίδα. Ο Κ. Βαξεβάνης, πάνω στη συζήτηση ενημέρωσε την Αλεξία Μπακογιάννη ότι στο φύλλο που θα κυκλοφορούσε αποκάλυπτε για την πρόσληψη του γιου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, από Iσπανό ευρωβουλευτή, με την Αλεξία να θεωρεί λάθος το θέμα λέγοντας «τι φταίει το παιδί».

Στην έρευνα που -σύμφωνα με τον εκδότη του Documento- διέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το από πού διέρρευσε το θέμα, του είπαν (πάντα σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη) πως η πηγή ήταν η οικογένεια της Ντόρας και, συγκεκριμένα, η κόρη της Αλεξία. Ο Κυριάκος αμφισβήτησε τον συνομιλητή του λέγοντας πως η Αλεξία δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, ο συνομιλητής του επέμενε: «Κυριάκο, μην επιμένεις, έχουμε στοιχεία. Υπάρχουν όσα ειπώθηκαν στο τηλέφωνο».

Το Documento περιγράφει το τι ακολούθησε, αλλά και ότι χρειάστηκε διαμεσολάβηση έμπιστου προσώπου του Κυριάκου και της Ντόρας προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση που υπήρχε με αλλεπάλληλες επικοινωνίες. Η εφημερίδα, πάντως, δημοσιεύει εκ νέου τη λίστα των 117 στόχων μέσω ΕΥΠ και Predator.

Στα ίχνη του Predator

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τον τρόπο λειτουργείας του κακόβουλου λογισμικού Predator. Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», Ισραηλινοί τεχνικοί που όπως όλα δείχνουν είχαν βασικό ρόλο στη λειτουργία του Predator, προσελήφθησαν σε εταιρείες στην Αθήνα που φέρονται σχετιζόμενες με την Intellexa η οποία είχε το παράνομο λογισμικό.

Οι τεχνικοί χαρακτηρίζονται «υψηλής ειδίκευσης» και είχαν προσληφθεί σε «θέσεις γραφείου». Όπως αναφέρει το «Βήμα», οι σχετικές εγκρίσεις για την απασχόλησή τους στην Ελλάδα να είχαν δοθεί τον Μάρτιο του 2021 από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εφημερίδα παρουσιάζει και σχετικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι το αίτημα είχε υποβάλει στο υπουργείο του οποίου ηγείται ο Νότης Μηταράκης, ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στη λειτουργία του ύποπτου λογισμικού.

Στο έγγραφο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρεται ότι το αίτημα Μπίτζιου, που ικανοποιήθηκε 13 ημέρες μετά την υποβολή του, αφορούσε την έλευση στην Ελλάδα στελεχών με σημαντικές επαγγελματικές δυνατότητες, που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Όμως στη συνέχεια γίνεται αναφορά για προσλήψεις «υπευθύνων διαχείρισης γραφείων», μια κάτι που δεν δίνει σαφή εικόνα για την ακριβή επαγγελματική τους τοποθέτηση.

Το υπουργείο Μετανάστευσης

Παραμένει άγνωστο τι αναφέρεται στους σχετικούς φακέλους που υπέβαλε ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος και αν επεξηγείται ποια «υψηλή ειδίκευση» είχαν οι Ισραηλινοί και σε τι αυτή ακριβώς θα χρησίμευε. Όπως προσθέτει το δημοσίευμα του «Βήματος», η απόφαση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης διαβιβάστηκε μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με το διπλωματικό ταχυδρομείο. Μια διαδικασία που αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί χαρακτήρισαν προβλεπόμενη και δεν συνιστά υποβοήθηση των αιτούντων.

Το έγγραφο που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αφορά την πρόσληψη μιας Ισραηλινής στην εταιρεία Apollo Technologies – Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία που φέρεται να ασχολείται με «υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για εφαρμογές». Η εταιρεία, με έδρα στο Μαρούσι, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έχει την ίδια μητρική (την ιρλανδική Thalestris LTD) με την Intellexa, που θεωρείται ο φορέας του Predator στην Ελλάδα. Ως ιδρυτής της Apollo Technologies εμφανίζεται λογιστής με γραφεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ο οποίος εργάστηκε και για τη μεταφορά της έδρας της Intellexa στην Αθήνα.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.