ΕΛ.ΑΣ: Από την κουτσή αποχουντοποίηση στην αναγκαία αποχουλιγκανοποίηση

Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο χούλιγκανς με όπλα και στολή και χρυσαυγίτες ή μαφιόζους που τους καλύπτουν.

Του Θέμη Τζήμα
6 Δεκεμβρίου 2022

Η απόπειρα κρατικής εκτέλεσης του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη για αδίκημα αξίας 20 (!) ευρώ αποτελεί άλλο ένα από τα «κατορθώματα» της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κατάσταση με την ΕΛ.ΑΣ δεν πάει άλλο. Αν μετά το ’74 το ζήτημα ήταν η αποχουντοποίηση και η υποχώρηση του δυναστικού ρόλου του χωροφύλακα και του ασφαλίτη, σήμερα το αίτημα είναι να ξεριζωθεί από την ΕΛ.ΑΣ ο φασισμός, ο χρυσαυγιτισμός, ο χουλιγκανισμός και οι σχέσεις με τη μαφία.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα βασανιστήρια και την άδικη δίωξη εναντίον του γνωστού πια «Ινδιάνου» κατά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη; Την περίπτωση Μάγγου; Την αναίτια τραμπούκικη επίθεση στους οπαδούς του Άρη; Την εκτέλεση Ρομά πριν ένα περίπου χρόνο με διακινδύνευση και των περαστικών; Τις επιθέσεις εναντίον φοιτητριών και φοιτητών μέσα στο ΑΠΘ; Τον καταγγελλόμενο βιασμό στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας; Την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ και τις καταγγελίες για (το λιγότερο) ενημέρωση της μαφίας ως προς τις τοποθετήσεις ανωτάτων αξιωματικών; Τους ΕΚΑΜίτες που από φρουρά ολιγαρχών εξελίσσονται σε μεγαλομαφιόζους; Τις αμέτρητες σεξιστικές, υβριστικές, χυδαίες, χουλιγκανικού τύπου επιθέσεις και συμπεριφορές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων; Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά σταγόνες στον ωκεανό περιστατικών που έφτασαν στη δημοσιότητα, δίπλα σε τόσα άλλα που έμειναν και μένουν θαμμένα. Καταδεικνύουν δε, τη μεταβολή, ιδίως των κατασταλτικών τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ, σε πυρήνες χουλιγκάνων και εκφασισμένων στοιχείων με όπλο, στολή και κρατική εξουσία, την ίδια στιγμή κατά την οποία ανώτατοι αξιωματικοί κουβαλούν τη βαριά σκιά, το λιγότερο, της διαφθοράς.

Η Δεξιά πήρε μια εντελώς προβληματική κατάσταση και αποφάσισε να την εδραιώσει με την πλέον απερίφραστη χυδαιότητα. Η αστυνομία κατέστη το άντρο των ρουσφετιών των βουλευτών της ΝΔ. Νέες και νέοι χωρίς τα ελάχιστα προσόντα, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς κανέναν πραγματικό έλεγχο της ψυχολογικής και διανοητικής του επάρκειας, χωρίς να περάσουν από πανελλαδικές εξετάσεις και σχολές, πήραν ένα μισθό, όπλα, στολή, μπόλικη προπαγάνδα για το ότι θα παίξουν τους σερίφηδες απέναντι στους «κακούς», κάλυψη από γελοία πρόσωπα που παριστάνουν τους συνδικαλιστές των αστυνομικών στα κανάλια, χωρίς να πατάνε σχεδόν ποτέ στη δουλειά τους, και βγήκαν στο δρόμο. Είναι προφανώς, επόμενο και αναμενόμενο ότι θα έχουμε κρατικά εγκλήματα μέσα από έναν τέτοιο συνδυασμό.

Ο βαθύς συστημικός ρατσισμός ψιθυρίζει ακόμα (ή και φωνάζει): «Είναι τσιγγάνος, τι σας νοιάζει εσάς τους υπολοίπους;». Μόνο που ακόμα και όσοι ρατσιστές βρίσκουν τον παραπάνω ψίθυρο καθησυχαστικό θα δουν σύντομα τις σφαίρες να πέφτουν στο ψαχνό και για τους «άλλους»: Κάποιος φοιτητής, κάποιος περαστικός, κάποιος ντυμένος περίεργα, κάποιος διαδηλωτής θα είναι ο επόμενος.

Ανήκουμε σε εκείνους που δεν ορίζουν ως πρωτεύουσα σύγκρουση εκείνη με την αστυνομία. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι το πρόβλημα που λέγεται Ελληνική Αστυνομία πρέπει να αντιμετωπιστεί, με την επανίδρυσή της. Επανίδρυση που πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο εσωτερικό της. Την αποφασιστικοποίηση και αποχουλιγκανοποίησή της με αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή αποστολής σε ό,τι αφορά την καταστολή και αλλαγή προσωπικού. Με δέσμευση για διορισμούς μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Με απομάκρυνση των εμφανώς ακατάλληλων αστυνομικών.

Η δε κοινωνική διεκδίκηση, δεν μπορεί να σταματήσει να θέτει (και) με συγκρουσιακό τρόπο το ζήτημα. Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο χούλιγκανς με όπλα και στολή και χρυσαυγίτες ή μαφιόζους που τους καλύπτουν.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.