Εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες

Τα ταξίδια του αεροσκάφους, που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη της Ιntellexa σε Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή με κατάληξη το Σουδάν, αποδεικνύουν την πώληση του παράνομου λογισμικού, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Του Δημήτρη Τερζή
1 Δεκεμβρίου 2022

Το Predator εξάγεται πλέον από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε χθες η δημοσιογραφική έρευνα τριών μέσων ενημέρωσης που αποτελούνταν από το Lighthouse Reports, το Inside Story και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι ένα συγκεκριμένο υπερπολυτελές τζετ που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη της Ιntellexa, Ταλ Ντίλιαν, ήταν αυτό που τους τελευταίους μήνες έκανε σειρά ταξιδιών στην Κύπρο, την Αθήνα, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, για να καταλήξει πρόσφατα στο Σουδάν όπου και επιτεύχθηκε η πώληση του λογισμικού Predator σε ισχυρή παραστρατιωτική ομάδα της χώρας προκειμένου να υποκλέπτει συνομιλίες και δεδομένα των αντιπάλων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αεροσκάφος έμεινε καθηλωμένο στην Κύπρο για ένα διάστημα, την ίδια περίοδο που γινόταν γνωστή στην Ελλάδα η περίπτωση Ανδρουλάκη.

Οπως αναφέρει η έρευνα, «το οκταθέσιο Cessna, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Ντίλιαν, αποκαλύφθηκε από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν μηχανικό της Intellexa – μια selfie που έδειχνε το υποκείμενό της πάνω σε ένα αεροσκάφος με εσωτερικό από γκρι δέρμα και μαόνι, που άφησε αρκετά ψηφιακά ίχνη ώστε να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Το Lighthouse Reports και οι συνεργάτες του ανέλυσαν και διασταύρωσαν εκατοντάδες αρχεία πτήσεων, συνδέοντας το αεροπλάνο με τοποθεσίες-κλειδιά για τις δραστηριότητες της Intellexa και χτένισαν δεκάδες λίστες επιβατών, μαζί με εταιρικά αρχεία, αρχεία απασχόλησης και άλλα εμπιστευτικά και ανοικτά δεδομένα. Τα ευρήματα συνδέουν οριστικά το αεροπλάνο με τον Ντίλιαν, τους γνωστούς συνεργάτες του και τους υπαλλήλους της εταιρείας του – συμπεριλαμβανομένου του Μερόμ Χαρπάζ, ενός κεντρικού προσώπου στο επιχειρηματικό του δίκτυο».

Σύμφωνα με αναλυτές τη γνώμη των οποίων επικαλείται η έρευνα, η κατοχή ενός τέτοιου κατασκοπευτικού όπλου αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων στο Σουδάν και επιτείνει τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν, αλλά και στη δραστηριοποίηση της Intellexa στην Ελλάδα. Γίνεται εκτενής αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, αλλά και στις «νωχελικές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται, ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση.

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.