Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Στην Ελλάδα η άνοδος τιμών ήταν η 5η ταχύτερη στην Ευρωζώνη με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Πλέον οι ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να καταγράψουν νέο ρεκόρ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει τον Ιούνιο ο πληθωρισμός καθώς, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/7) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), τον Ιούνιο, με βάση το “καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών” – που χρησιμοποιεί η ίδια (εναρμονισμένος δείκτης) και είναι σχετικά διαφοροποιημένο από το αντίστοιχο της ΕΛΣΤΑΤ – έφτασε  στο 12%. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, με τα στοιχεία της Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 10,5% και στη συνέχεια η ΕΛΣΤΑΤ είχε δώσει αύξηση στο 11.3%  Στην ευρωζώνη καταγράφηκε επίσης άνοδος σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο.

Σε σχέση με τους παράγοντες που οδήγησαν στο νέο σπιράλ ακρίβειας στην ευρωζώνη, η ενέργεια και πάλι ήταν η βασική αιτία για την “κούρσα”.

Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Συγκεκριμένα, στο 41,9% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Ιούνιο, από 39,1% τον Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,3% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11,1%, από 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, η άνοδος τιμών ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου

Πηγή: www.news247.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.