Ελληνικό «άρωμα» στην ένταση Ισραήλ-Λιβάνου

6 Ιουνίου 2022

Ελληνική διάσταση στην νέα κλιμάκωση της έντασης Λιβάνου-Ισραήλ δίνει η εμπλοκή της (ελληνικού ενδιαφέροντος) εταιρίας Energean στις προσπάθειες αξιοποίησης του κοιτάσματος Karish τμήμα του οποίου διεκδικούν Ισραήλ και Λίβανος.

Delek sells rights to royalties from Karish and Tanin fields - Offshore Energy

Η εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας πετρελαίου στο συγκεκριμένο κοίτασμα την Κυριακή από τη μεριά της ελληνικής εταιρίας προκάλεσε την άμεση προειδοποίηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι που επισήμανε πως οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή σε βάρος των λιβανέζικων κυριαρχικών δικαιωμάτων «θα εκληφθεί ως πρόκληση και εχθρική ενέργεια» με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν ανακοίνωσε πως συμφώνησαν να καλέσουν στην Βηρυτό για συνομιλίες τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας Άμος Χοκστάιν προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να αποτραπεί ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη και μία σύγκρουση με το Ισραήλ. Εξέδωσαν μάλιστα και κοινή ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Η θέση της πλατφόρμας συνιστά εισβολή στα οικονομικά εγχώρια ύδατα από το εχθρικό κράτος του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα σοβαρό και επικίνδυνο βήμα που μπορεί να προκαλέσει ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες».

Η Energean έχει έδρα στο Λονδίνο και συμμετέχουν σε αυτή κατά 25% τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Μεταξύ άλλων προβάλλεται ως η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μαθιό Ρήγα, έχει επεκταθεί σε οκτώ χώρες και έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα, Κύπρος και Ιράν