Η Αθήνα γονάτισε: Επιστρέφει το πετρέλαιο στο ιρανικό Lana

Απόφαση προοίμιο υπαναχώρησης της Ελλάδας στη διαμάχη με το Ιράν, εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, ακυρώνοντας τις πράξεις της ανακρίτριας και ζητώντας επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που είχε μεταγγιστεί σε μισθωμένο από τις ΗΠΑ τάνκερ στο Lana.

Η απόφαση αναιρεί τις διατάξεις της ανακρίτριας, αποδεχόμενο τις ανριρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός παραστάτης της ιδιοκτήτριας εταιρίας, όσον αφορά την κατάσχεση του πετρελαίου από το τάνκερ Lana, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την επιστροφή των ιρανικού πετρελαίου που είχε μεταγγιστεί σε αμερικανικό τάνκερ.

Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, η Τεχεράνη, αφού δεν βρήκε ανταπόκριση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα, προέβει στην δέσμευση δύο ελληνικών τάνκερ. Τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων είναι καλά δεν τελούν υπό κράτηση.

Οι εξελίξεις αυτές ανέβασαν κάθετα την ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν. Η Αθήνα ζήτησε διεθνείς παρεμβάσεις προς την Τεχεράνη, με τις ΗΠΑ να κατεβάζουν τους τόνους και την ΕΕ να αναλαμβάνει διαμεσοάβητική πρωτοβουλία, παίρνοντας όμως σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.

Η Τεχεράνη, με δημόσιες δηλώσεις της είχε ανοίξει παράθυρο διαπραγματεύσεων, ζητώντας όμως δηκτικά από την Αθήνα να προσέλθει χωρίς την κηδεμονία των ΗΠΑ σε αυτές, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι οι πράξεις της Ελλάδας καθοδηγούνται από την Ουάσιγκτον.

Απόδαση προοίμιο ομαλοποίησης

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας, αν και η Δικαιοσύνη διατηρεί την αυτονομία της, είναι προφανές ότι απηχεί κατευθύνσεις εθνικού συμφέροντος στην εξωτερική πολιτική της χώρας και έρχεται να λύσει το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι αποφάσεις της ανακρίτριας που προκάλεσαν την κατάστασχεση του ιρανικών συμφερόντων πετρελαιοφόρου Lana και τη μετάγγιση 107,000 τόνων πετρελαίου σε μισθωμένο από τις ΗΠΑ τάνκερ.

Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων που έχουν ακινητοπιήσει οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Τεχεράνη θα επιστρέψει το πετρέλαιο που μετάγγισε με τη σειρά από τα πλοία. Η ελληνική κυβέρνηση, δημοσίως, έχει βάλει τον πήχη χαμηλά, ήτοι στην απελευθέρωση του προσωπικού των πλοίων.

Πηγή: www.crisismonitor.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.