Θυελλωδης αναπτυξη στην Ελλαδα. Ορατα τα αποτελεσματα και στα Βαλκανια

Εθνική Τράπεζα: Ξεπούλησε και την θυγατρική της τράπεζα στην Αλβανία

01/05/2018

Η θυγατρική της Εθνικής εξαγοράστηκε από αλβανική offshore της γυναίκας του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα!

Οριστική σύμβαση πώλησης της κατά 100% θυγατρικής της, Banka NBG Albania υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα με την American Bank of Investments.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και σύμφωνα με τις σχετικές Δεσμεύσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συναλλαγή φέρεται ότι έχει θετική επίδραση στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 της ΕΤΕ. Αυτό που δεν λένε, όμως, είναι ότι ξεπουλώντας μία-μία τις δυναμικές και κερδοφόρες θυγατρικές της τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα όχι μόνο συρρικνώνεται, αλλά και η Ελλάδα χάνει ένα βασικό χρηματοπιστωτικό ρόλο στα Βαλκάνια, αφού η τακτική ξεπουλήματος είναι γενική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το έχει και αυτό αφελληνιστεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία UBS Limited ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ αναφορικά με τη συναλλαγή, ενώ οι εταιρείες Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και CR Partners ενεργούν ως διεθνείς και τοπικοί νομικοί σύμβουλοι αντίστοιχα. Η εταιρεία Κεραμεύς & Συνέταιροι ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της ABI.

Η NBG Albania

Η NBG Albania ξεκίνησε τις εργασίες της στην Αλβανία το 1996 ως υποκατάστημα της ΕΤΕ στα Τίρανα.

Το 2012 έγινε ανεξάρτητη τράπεζα με πλήρη αδειοδότηση και έκτοτε λειτουργεί ως 100% θυγατρική της ΕΤΕ.

Η NBG Albania προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων προς ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων προϊόντων δανεισμού, καταθέσεων, χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών και διαχείρισης διαθεσίμων και χρηματαγορών.

Η American Bank of Investments SA είναι 100% θυγατρική της Tranzit Sh.p.k., ενός αλβανικού μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που επικεντρώνεται στην παροχή ευέλικτων επιλογών χρηματοδότησης σε εταιρείες και ιδιώτες.
Η ΑΒΙ διαθέτει τραπεζική άδεια για δραστηριότητες δανειοδότησης και καταθέσεων, υπηρεσίες πληρωμών στην Αλβανία και στο εξωτερικό, καθώς και λοιπές τραπεζικές εργασίες σύμφωνα με τους νόμους της Αλβανίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ABI είναι μέλος η γυναίκα του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama και σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα (syri.net) η συγκεκριμένη τράπεζα έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγή: iskra.gr