Υποθεση Σκριπαλ: Προσπαθεια δημιουργιας κλιματος για επιθεση στη Συρια;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν οι Ρώσοι, διατυπώνοντας αυτοί τώρα κατηγορίες εναντίον των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με την επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ και της κόρης του, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές κρίσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ακόμα και σε σύγκριση με τις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου.

Από την πλευρά τους, δύο σημαίνοντες πολιτικοί του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γκύντερ Φερχόιγκεν αμφισβήτησαν με δηλώσεις τους την όλη βασιμότητα των Βρετανικών κατηγοριών κατά της Ρωσίας και την σκοπιμότητα της δραματικής επιδείνωσης των σχέσεων Ανατολής-Δύσης, με αφορμή την υπόθεση αυτή. Ανάλογες απόψεις υιοθέτησαν στη Γερμανία τόσο η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), από τα δεξιά, όσο και το Κόμμα της Αριστεράς (Linke), ο εκπρόσωπος του οποίου έκανε μάλιστα ειδική τιμητική ονομαστική αναφορά στα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους την Ελλάδα και την Κύπρο, που διαχώρισαν τη θέση τους, δεν απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες και αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν την Ουάσιγκτων και το Λονδίνο στην επικίνδυνη αντιρωσική υστερία.

Οι δηλώσεις Γκάμπριελ και Φερχόιγκεν πρέπει να αντιμετωπισθούν ως απλή «κορυφή του παγόβουνου» της ογκούμενης, έστω και αν δεν εκδηλώνεται ανοιχτά, δυσφορίας του γερμανικού κατεστημένου για το που οδηγείται η σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, πιστεύουν έγκυροι παρατηρητές.

Βαρύνουσα σημασία έχει εξάλλου και η αποστασιοποίηση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα και προηγείται μάλιστα στις δημοσκοπήσεις, από τις κατηγορίες της κυβέρνησης Μέι εναντίον της Μόσχας. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Κόρμπιν δέχτηκε σωρεία απειλών και επιθέσεων εναντίον του, τις πιο έντονες από το στρατόπεδο των οπαδών του Τόνυ Μπλαιρ στο ίδιο του το κόμμα. (Να σημειωθεί ότι στις 5 Απριλίου αναμένεται να παρουσιασθεί στο κοινό βιβλίο για τον ρόλο του Μπλαιρ στον πόλεμο του Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός διέταξε να κλείσει όπως-όπως η ανάκριση για την αυτοκτονία Κέλλυ. Ο Δρ. Κέλλυ, ο επιφανέστερος εμπειρογνώμων της Βρετανίας στα θέματα χημικών όπλων, αμφισβήτησε όσα έλεγε ο Μπλαιρ για τα χημικά όπλα του Ιράκ. Πέντε μέρες αργότερα βγήκε από το σπίτι του να κάνει μια βόλτα και αυτοκτόνησε).

‘Eχουμε έντονες υποψίες ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να έστησαν όλη την υπόθεση, υπογράμμισε από την πλευρά του, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ΕνΤεΒε ο Ρώσος Πρέσβης στη Βρετανία, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε δημόσια 18 ερωτήματα προς το Λονδίνο αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης Σκριπάλ.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτων και στη Μόσχα εκφράζουν μεγάλη έκπληξη για την σύμπτωση οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις (SAS) να πραγματοποιούν στις 20.2 μεγάλη άσκηση χημικού πολέμου, λίγες μέρες πριν γίνει η επίθεση κατά του  Σκριπάλ.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, μην τολμώντας να έλθουν σε ανοιχτή σύγκρουση με ένα παντοδύναμο κατά τα φαινόμενα τώρα «Κόμμα του Πολέμου», σοβαρές δυνάμεις στη Δύση προειδοποιούν ότι οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας δεν είναι λογικές και τεκμηριωμένες. Για ποιο λόγο οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, γράφεται όλο και πιο συχνά, θα επιχειρούσαν να δολοφονήσουν δύο ανθρώπους που άφησαν οι ίδιες να φύγουν από τη Ρωσία ελεύθερα και, κυρίως, γιατί θα έκαναν κάτι τέτοιο με χρήση ενός δηλητηρίου που θα ήταν το αποτύπωμά τους; Για ποιο λόγο η Ρωσία να θέλει να ρίξει η ίδια τις υποψίες στον εαυτό της;

Διαβάστε επίσης:

Ρωσια προς ΗΠΑ: Μην χτυπατε τη Συρια! Ψυχρος και Θερμος Πολεμος