Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Ο Ιβάν Σαββίδης αποτρέπει ελληνορωσικό επεισόδιο

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Φαίνεται μάλλον περίεργο στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, υπάρχουν όμως ακόμα ορισμένοι ‘Ελληνες με επιρροή, μυαλό και κυρίως πατριώτες να σώζουν τη χώρα από τις κυβερνήσεις της!

‘Ενας από αυτούς είναι ο Πόντιος επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης από το Ροστόφ επί του Ντον. ‘Ενας από τους λίγους ‘Ελληνες που έφερε λεφτά στην Ελλάδα της κρίσης, σώζοντας, μεταξύ άλλων, και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στη Θράκη.

Ορισμένοι ομογενείς διατηρούν στο μυαλό τους μια αγάπη για την Ελλάδα, που δεν μοιάζει να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα πολλούς “ιθύνοντες” της χώρας. Χρειάστηκε η αποτελεσματική παρέμβαση του κ. Σαββίδη για να αποφευχθεί, την τελευταία στιγμή, μια απολύτως βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα μείζων ελληνο-ρωσική διπλωματική κρίση, άνευ (ελληνικού) λόγου και αιτίας. Πολύ περισσότερο βλαπτική στη σημερινή κατάσταση προϊούσας οικονομικής καταστροφής, απώλειας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και απομόνωσης της χώρας! Και με μία μεγάλη δύναμη που μπορεί κανείς να συμπαθεί ή να αντιπαθεί, είναι όμως ίσως η μόνη στον κόσμο κάπως φιλική προς την Αθήνα.

Καταλαβαίνουμε βέβαια, όσοι έχουμε στοιχειώδη γνώση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ότι η Ουάσιγκτων θα ήθελε αν είναι δυνατόν να διακοπούν και οι τηλεφωνικές ακόμα ή ταχυδρομικές επαφές Ελλάδας-Ρωσίας. Αλλά οι έλληνες ιθύνοντες δεν έχουν ούτε κι εδώ καμμιά κόκκινη γραμμή, στο τι είναι δηλαδή διατεθειμένοι να κάνουν για να ικανοποιήσουν πότε την Ουάσιγκτων, πότε το Βερολίνο, πότε το ΔΝΤ και όλον αυτόν τον σύλλογο των “νταβατζήδων” που επέπεσε επί της χώρας; Δεν έχουν μάτια και μυαλό να αντιληφθούν μια τόσο χοντροκομμένη προβοκάτσια; Τι θα γίνει αν αύριο συμβεί κάτι στο Αιγαίο, στην Κύπρο ή σκάσει καμιά βόμβα;

Μια τέτοια κρίση πήγε να ξεσπάσει μόλις χθες, όταν οι ελληνικές αρχές (προφανώς “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενες”) συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και κράτησαν επί τρίωρο, χωρίς μάλιστα να είναι σε θέση να εξηγήσουν τον λόγο, τον Ρώσο φιλόσοφο, γεωπολιτικό και αρχισυντάκτη της ρωσικής τηλεόρασης Tsargrad TV Αλεξάντρ Ντούγκιν, που, εφοδιασμένος με μια κανονική βίζα Σένγκεν, πήγαινε στον ‘Αθω για να καλύψει την εκεί επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας!

Ευτυχώς κινητοποιήθηκε ο Σαββίδης, εξήγησε στην Αθήνα τι πάει να γίνει, για να αφήσουν ελεύθερο τον άνθρωπο ζητώντας του και συγγνώμη και αποτρέποντας μια πολύ σοβαρή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, παραμονές της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα!

Τώρα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές “διαρρέουν” αριστερά δεξιά διάφορα ακατανόητα για να εξηγήσουν τι έκαναν και να καλυφθούν. Στην αρχή δεν βρήκαν τίποτα πιο καλό να πούνε και έλεγαν ότι επρόκειτο για λάθος πρόσωπο, μπέρδεψαν το Alexandr με το Alexander! Υποτίθεται ότι η Ουγγαρία εξέδωσε το 2014 μια “κόκκινη κάρτα” για τον κ. Ντούγκιν χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητη την παρουσία του. Τα κράτη της ΕΕ έχουν τη διακριτική ευχέρεια να εφαρμόσουν ή όχι τέτοιες “κόκκινες κάρτες”. Γιατί όμως η Ιταλία δεν εφήρμοσε την απαγόρευση πέρυσι, όταν ο Ρώσος φιλόσοφος πήγε εκεί και την εφήρμοσε η Αθήνα;

Μετά, οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να αποφύγουν την προφανή ερμηνεία, ότι πιθανότατα ενήργησαν δηλαδή κατόπιν υποδείξεως της Ουάσιγκτων, συνέχισαν αναφερόμενες στον “πόλεμο” που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας και διάφορα εκκλησιαστικά ζητήματα. Δεν είμαστε σε θέση νάχουμε άποψη για τις λεπτομέρειες αυτού του “πολέμου”, αλλά δεν ενδιαφέρει κιόλας. ‘Οτι και αν θέλει κάποιος να προσάψει στους Ρώσους σε σχέση με το ‘Αγιο ‘Ορος και τα εκκλησιαστικά θέματα, οποιοδήποτε κράτος που σέβεται τον εαυτό του δεν συλλαμβάνει χωρίς πολύ σοβαρούς λόγους δημοσιογράφους που έρχονται να καλύψουν την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας.

Και έστω, να φορτώσουμε στους Αγιορείτες μοναχούς και στις διαμάχες των Πατριαρχών το επεισόδιο με τον Ντούγκιν αν έτσι θέλουν. Ποιός όμως για παράδειγμα από τους συμβούλους του Πρωθυπουργού αποφάσισε, παραμονές της επίσκεψης Πούτιν, να τον στείλει να εγκαινιάσει πανηγυρικά έναν αγωγό που πλήττει ευθέως και τα ελληνικά και τα ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα, χωρίς να αποδίδει ουδέν ώφελος στην Ελλάδα και τον οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει κατακεραυνώσει στο παρελθόν!

Δεν ξέρουμε τι νομίζει αυτή η κυβέρνηση, αλλά πέφτει, δεν ανεβαίνει στα μάτια όχι μόνο των Ρώσων, αλλά και των Αμερικανών.