H ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ― ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, δρώντας σε στενή συμμαχία, αν όχι υπό τον άμεσο έλεγχο των μεγάλων διεθνών τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ασκούν τώρα μέγιστη πίεση, χρησιμοποιώντας και ανοιχτές απειλές, εκβιασμούς και μια εκστρατεία συκοφαντίας και τρόμου εναντίον της πρόσφατα εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και εναντίον του ελληνικού λαού.

Ζητάνε από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας να συνεχίσει το πρόγραμμα «διάσωσης» και τις υποτιθέμενες «μεταρρυθμίσεις», που επεβλήθησαν σε αυτή τη χώρα από τον Μάιο 2010, θεωρητικά για να τη «βοηθήσουν» και να τη σώσουν».

Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα υπέστη την μακράν σοβαρότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταστροφή στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης μετά το 1945. ‘Εχασε το 27% του ΑΕΠ της, ποσοστό που υπερβαίνει τις υλικές απώλειες της Γαλλίας ή της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιοτικό επίπεδο έπεσε βίαια. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας σχεδόν κατεστράφη. Οι ‘Ελληνες έχασαν κοινωνικά δικαιώματα που κέρδισαν με έναν αιώνα αγώνων. Ολόκληρα κοινωνικά στρώματα κατεστράφησαν πλήρως, όλο και περισσότεροι ‘Ελληνες πέφτουν από τα μπαλκόνια τους για να τερματίσουν μια ζωή αθλιότητας και απελπισίας. Κάθε ταλαντούχο άτομο που μπορεί να το κάνει φεύγει από τη χώρα. Η Δημοκρατία, υπό την εξουσία μιας «Τρόικας» που δρα ως συλλογικός οικονομικός δολοφόνος, είδος «Δικαστηρίου» του Κάφκα, μετετράπη σε τύπο χωρίς περιεχόμενο, στην ίδια τη χώρα που γεννήθηκε. Οι ‘Ελληνες ζουν σήμερα το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας για όλες τις βασικές συνθήκες της ζωής τους που έζησαν οι Γάλλοι το 1940, οι Γερμανοί το 1945, οι Σοβιετικοί το 1991. Ταυτόχρονα, τα δύο προβλήματα που υποτίθεται αυτό το πρόγραμμα θα αντιμετώπιζε, το ελληνικό δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχουν, και τα δύο, σοβαρά επιδεινωθεί.
Τώρα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις αρνούνται ακόμα και τις πιο λογικές, τις πιο στοιχειώδεις, ελάχιστες παραχωρήσεις στην κυβέρνηση της Αθήνας, αρνούνται να δώσουν ακόμα και μια φόρμουλα διάσωσης των προσχημάτων, αν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια φόρμουλα. Θέλουν την πλήρη παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν την ταπείνωσή του, την καταστροφή του. Αρνούμενοι στον ελληνικό λαό κάθε δημοκρατική και ειρηνική διέξοδο από την κοινωνική και εθνική τραγωδία του, σπρώχνουν την Ελλάδα στο χάος, αν όχι στον εμφύλιο πόλεμο. Στην πραγματικότητα, ήδη άλλωστε τώρα, διεξάγεται στο εσωτερικό της χώρας ένας ακήρυκτος εμφύλιος πόλεμος ενάντια στους απροστάτευτους, τους άρρωστους, τους νέους και τους ηλικιωμένους, τους πιο αδύνατους και τους πιο άτυχους.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ολοκληρωτική, χωρίς όρους συμπαράστασή μας στον αγώνα του ελληνικού λαού για την αξιοπρέπειά του, για την εθνική και κοινωνική του σωτηρία, για την απελευθέρωσή του από τα απαράδεκτα νεοαποικιακά δεσμά που η «Τρόικα» επιχειρεί να επιβάλλει σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα. Καταγγέλλουμε τις παράνομες και απαράδεκτες συμφωνίες που διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να υπογράψουν, υπό απειλή και εκβιασμό, κατά παράβαση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών, της Χάρτας του ΟΗΕ και του ελληνικού συντάγματος. Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς να σταματήσουν αμέσως την ανεύθυνη και/ή εγκληματική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και να υιοθετήσουν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξουν την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη ξεσπάει σε αυτή τη χώρα.

Καλούμε επίσης όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς να αντιληφθούν ότι αυτό που κρίνεται στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι ελληνικοί μισθοί και συντάξεις, τα ελληνικά σχολεία και νοσοκομεία ή ακόμα και το μέλλον αυτού του ιστορικού έθνους όπου γεννήθηκε η ίδια η έννοια της «Ευρώπης». Αυτό που διακυβεύεται στην Ελλάδα είναι επίσης οι ισπανικοί, οι ιταλικοί, ακόμα και οι γερμανικοί μισθοί, συντάξεις, κοινωνικό κράτος. Είναι η ίδια η μοίρα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η μοίρα της Ευρώπης. Σταματήστε να πιστεύετε τα μέσα που παρακολουθείτε, που σας λένε τα γεγονότα, μόνο για να μειώσουν το νόημά τους. Ελέγξτε ανεξάρτητα τι σας λένε οι πολιτικοί σας και τα μέσα σας. Θέλουν να δημιουργήσουν και δημιούργησαν μια ψευδαίσθηση σταθερότητας. Μπορεί να ζείτε στη Λισσαβώνα ή στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη ή στη Στοκχόλμη, μπορεί να νομίζετε ότι βρίσκεστε σε σχετική ασφάλεια. Μην έχετε τέτοιες αυταπάτες. Πρέπει να κυττάξετε στην Ελλάδα για να δείτε εκεί το μέλλον που οι δικές σας ελίτ ετοιμάζουν για σας, για όλους μας και για τα παιδιά μας. Είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο έξυπνο να τους σταματήσετε τώρα, παρά θα είναι αργότερα. ‘Όχι μόνο οι ‘Ελληνες, αλλά όλοι μας και τα παιδιά μας θα πληρώσουμε ένα τεράσδτιο τίμημα, αν επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις μας να ολοκληρώσουν την κοινωνική σφαγή ενός ολόκληρου ευρωπαϊκού έθνους.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στον γερμανικό λαό. Δεν ανήκουμε σε αυτούς που συνεχώς υπενθυμίζουν στους Γερμανούς το παρελθόν για να τους κρατάνε σε «κατώτερη» θέση, στη «δεύτερη κατηγορία», ή για να χρησιμοποιούν τον «παράγοντας της ενοχής» με κακόβουλες επιδιώξεις. Εκτιμούμε τις οργανωτικές και τεχνολογικές ικανότητες του γερμανικού λαού, τις αποδεδειγμένες δημοκρατικές και ιδιαίτερα τις ευαισθησίες του στα θέματα της οικολογίας και της ειρήνης. Θέλουμε και χρειαζόμαστε τον γερμανικό λαό ως έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές για την οικοδόμηση μιας άλλης, ευημερούσας, ανεξάρτητης δημοκρατικής Ευρώπης, ενός πολυπολικού κόσμου.

Οι Γερμανοί ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη, που μπορεί να οδηγήσει και όντως οδήγησε στο παρελθόν η τυφλή υπακοή σε ανεύθυνους ηγέτες. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, πόσο εύκολο είναι να αρχίσεις μια εκστρατεία με θριαμβολογίες, μόνο και μόνο για να καταλήξεις περιτριγυρισμένος από ερείπια. Δεν τους καλούμε να συμφωνήσουν με τη δική μας γνώμη. Τους ζητάμε απλά να σκεφτούν σε βάθος τη γνώμη τέτοιων διακεκριμένων ηγετών τους όπως για παράδειγμα ο Helmut Schmitt, τους ζητάμε να ακούσουν τη φωνή του μεγαλύτερου από τους σύγχρονους ποιητές τους, του Günter Grass, την τρομερή προφητεία που εξέπεμψε για την Ελλάδα και την Ευρώπη, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του.

Σας καλούμε εσάς, τον γερμανικό λαό, να σταματήσει αυτή τη συμμαχία του Φάουστ, ανάμεσα στις γερμανικές πολιτικές ελίτ και το διεθνές Χρήμα. Καλούμε τον γερμανικό λαό να μην επιτρέψει στην κυβέρνησή του να συνεχίσει να κάνει στους ‘Ελληνες, ακριβώς αυτό που οι Σύμμαχοι έκαναν στους Γερμανούς μετά τη νίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μην αφήσετε τις ελίτ σας και τους ηγέτες σας να μετατρέψουν ολόκληρη την ήπειρο και τελικά και την ίδια τη Γερμανία, σε μια Αποικία του Χρήματος.

Πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε τώρα επειγόντως μια ριζική αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού χρέους, σοβαρά μέτρα για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, μια θαραλλέα αναθεώρηση και επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου που, στην παρούσα μορφή του, έχει αποδειχθεί μη βιώσιμο. Πρέπει να βρούμε τώρα το κουράγιο να το κάνουμε αυτό, αν θέλουμε να αφήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη στα παιδιά μας, όχι μια Ευρώπη σε ερείπια, σε συνεχή χρηματιστικούς, αν όχι ανοιχτά στρατιωτικούς πολέμους ανάμεσα στα έθνη της.

Δελφοί, 21 Ιουνίου 2015

Η παραπάνω διακήρυξη υιοθετήθηκε από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση των Δελφών με θέμα τις εναλλακτικές στον ευρωφιλελευθερισμό και τις σχέσεις ΕΕ/Ρωσίας, όπως επίσης και από έναν αριθμό προσωπικοτήτων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αλλά στήριξαν την «Πρωτοβουλία των Δελφών». Ο κατάλογος όσων την υπογράφουν ακολουθεί. Σε αυτόν υπάρχουν ονόματα όχι μόνο πολιτών της ΕΕ, αλλά επίσης της Ελβετίας και της Ρωσίας, όπως επίσης των ΗΠΑ, της Ινδίας και του Καναδά.

Πολλοί διακεκριμένοι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και όχι μόνο, μοιάζουν πιο ευαίσθητοι για την ευρωπαϊκή κρίση από τους ίδιους τους … πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. ‘Οσο για τους Ρώσους είναι μόνο φυσικό να ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει στην ΕΕ, όπως και για τους πολίτες της ΕΕ να ενδιαφέρονται για τη Ρωσία. ‘Ολοι οι συμμετάσχοντες στη συνάντηση των Δελφών πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι οργανικό τμήμα της Ευρώπης και ότι υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και στη Ρωσία. Αντιτίθενται αποφασιστικά στην αντιρωσική υστερία, που δεν είναι στην πραγματικότητα παρά η προετοιμασία ενός
νέου, ακόμα πιο επικίνδυνου Ψυχρού, αν οχι Θερμού Πολέμου.

Altvater Elmar, Γερμανία
Μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της AΤTAC. Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Amin Samir, Αίγυπτος/Γαλλία
Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Forum Mondial des Alternatives
Ayala Iván H., Ισπανία
Ερευνητής, Instituto Complutense de Estudios Internacionales
Αρσένης Γεράσιμος, Ελλάδα
Οικονομολόγος, πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εθνικής ‘Αμυνας και Εθνικής Παιδείας, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, πρώην διευθυντής της UNCTAD

Artini Massimo, Ιταλία
Βουλευτής

Μπελαντής Δημήτρης, Ελλάδα
Δικηγόρος, Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Black William, ΗΠΑ
Καθηγητής Οικονομικών, University of Missouri (Kansas City)
Cassen Bernard, Γαλλία
Ομότιμος καθηγητής του Université Paris 8, Γενικός Γραμματέας της κίνησης “Mémoire des luttes”, ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ATTAC, πρώην Διευθυντής της «Μοντ Ντιπλοματίκ»

Chiesa Giulietto, Ιταλία
Πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρώην Ευρωβουλευτής, πρόεδρος του συνδέσμου “Alternativa”

Freeman Alan, Καναδάς/Ηνωμένο Βασίλειο
Διευθυντής του Geopolitical Economy Research Group, Business School
Gabriel Leo, Αυστρία
Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαπολιτισμικής ‘Ερευνας και Συνεργασίας της Βιέννης, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, συντονιστής της επιτροπής των ΜΚΟ για την βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ

George Suzan, Γαλλία
Πολιτική και κοινωνική επιστήμων, συγγραφέας, Πρόεδρος του Τransnational Institute

German Lindsey, Ηνωμένο Βασίλειο
Convenor, Stop the War Coalition

Γεωργόπουλος Δημοσθένης, Ελλάδα
Οιονομολόγος, κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμων, μέλος της Γραμματείας Βιομηχανικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Γκλιντσίκοβα Άλα, Ρωσία
Δρ. Πολιτικών Επιστημών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Graeber David, Ηνωμένο Βασίλειο
Καθηγητής Ανθρωπολογίας, London School of Economics, συγγραφέας του “Debt: The First 5,000 Years” («Χρέος τα πρώτα 5000 χρόνια»)
Hudson Michael, ΗΠΑ
Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο του Missouri (Kansas City), UMKC. Πρόεδρος του Institute for the Study of Long-term Economic Trends (ISLET)

Irazabalbeitia Inaki, Ισπανία
Πρώην ευρωβουλευτής, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος ARALAR της χώρας των Βάσκων

Jennar Raoul Marc, Γαλλία
Δρ. Πολιτικών Επιστημών, ειδικός στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς του ΠΟΕ, συγγραφέας είκοσι βιβλίων μεταξύ των οποίων “Europe, la trahison des élites” («Ευρώπη, η προδοσία των ελίτ»)

Καγκαρλίτσκι Μπαρίς, Ρωσία
Διευθντής του Ινστιτούτου Μελετών για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα

Καλλωνιάτης Κώστας, Ελλάδα,
Δρ. Μακροοικονομικών, σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

Κασιμάτης Γιώργος, Ελλάδα
Επίτιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, πρώη σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Koenig Peter, Ελβετία
Οικονομολόγος / πολιτικός αναλυτής

Κολτάσωφ Βασίλι, Ρωσία
Επικεφαλής της μονάδας οικονομικής έρευνας του Ινστιτούτου για την μελέτη της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών κινημάτων (IGSO)

Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, Ελλάδα
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, συντονιστής της Πρωτοβουλίας των Δελφών

Κουτσού Νίκος, Κύπρος
Βουλευτής Αμμοχώστου

Kreisel Wilfried, Γερμανία
Πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Μαύρος Γιάννης, Ελλάδα
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Μιτγιάεφ Ντμίτρι, Ρωσία
Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μελέτη των Παραγωγικών Δυνάμεων του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σχετικά με θέματα ανάπτυξης

Οχινα Άννα, Ρωσία
Κρατικό πανεπιστήμιο Πένζα, Αναπληρωτρια Διευθυντρια του Ινστιτούτου για την μελέτη της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών κινημάτων (IGSO)

Παντελίδης Παναγιώτης, Κύπρος
Οικονομολόγος, ανώτερος ερευνητής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρος

Petras James, ΗΠΑ
Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Binghamton, Διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών (Αθήνα) 2002-2004, Σύμβουλος στους ακτήμονες εργάτες γης Κίνημα της Βραζιλίας (1992-2004) και το εργατικό κίνημα ανέργων στην Αργεντινή (2002-2005)

Pinasco Luca, Ιταλία
Εθνικός συντονιστής του «Κύκλοι Προυντόν», Συντάκτης της εξωτερικής πολιτικής, γεωπολιτικής και της διεθνούς οικονομικής πολιτικής για το περιοδικό «L’intellettuale dissidente”.

Radika Desai, ΗΠΑ
Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Διευθυντρια, Ερευνητική Ομάδα Γεωπολιτικής Οικονομίας

Rees John, Ηνωμένο Βασίλειο
Συνιδρυτής, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

Roberts Paul Craig, ΗΠΑ
Πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Πολιτική, αναπληρωτής συντάκτης, Wall Street Journal, Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου του Stanford, William E. Simon Έδρα Πολιτικής Οικονομίας, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Georgetown, Washington, DC

Σιδεράτος Άγγελος, Ελλάδα
Εκδότης

Sommers Jeffrey, ΗΠΑ
Υψηλοβαθμος εταίρος, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee
St Clair Jeffrey, ΗΠΑ
Συντάκτης του CounterPunch, συγγραφέας του «Born Under a Bad Sky»

Stierle Steffen, Γερμανία
Οικονομολόγος, ATTAC Γερμανίας, βοηθός της κοινοβουλευτική ομάδα «Der Linke”

Σιόμιν Κονσταντιν, Ρωσία
Συγγραφέας, Παρουσιαστής στην Πανρώσικη Κρατική Τηλεόραση (VGTRK.com)

Τομπάζος Σταύρος, Ελλάδα
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο της Κύπρος, μέλος της «Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος» της Βουλής των Ελλήνων

Ξυδάκης Νίκος, Ελλάδα
Υπουργός Πολιτισμού

Vanaik Achin, Ινδία
Συνταξιούχος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Παγκόσμιας Πολιτικής, Πανεπιστήμιο του Δελχί
Zachariev Zachari, Βουλγαρία
Πρόεδρος του Ιδρύματος Slaviani

Zdanoka Tatjana, Λετονία
Ευρωβουλευτής
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: the.delphi.initiative@gmail.com