Το ΝΑΤΟ στέλνει S-300 και 9Κ33OSA στην Ουκρανία-Δίνει και η Ελλάδα τους S-300;

16 Μαρτίου 2022

Αντιαεροπορικά συστήματα 9K33 Osa (SA-8), S-300PMU (SA-10) και Strela MANPADS (SA-14) στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλούνται ανώτερους Αξιωματούχους του Πενταγώνου.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μάλλον επέλεξαν την πιο “ανώδυνη” γι αυτούς λύση: Nα προσπαθήσει να επιβάλλει η ίδια η Ουκρανία Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων αυξάνοντας το κόστος για την ρωσική Αεροπορία.

Οι Αμερικανοί δεν ανέφεραν μέχρι στιγμής από ποια χώρας τα αποθέματα επανεξοπλίζεται η Ουκρανία. Προφανώς μιλάμε για Σλοβακία και Βουλγαρία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στέλνουν S-300 & OSA στην Ουκρανία

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στείλουν διάφορα αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία από χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής κατασκευής SA-8, SA-10, SA-12 και SA-14 που διαθέτουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τους  Stingers ενώ έχουν την δυνατότητα να καταρρίπτουν πυραύλους κρουζ.

Τα συστήματα προέρχονται από χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και είναι «καθ’ οδόν» προς την Ουκρανία” σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

“Δεν απαντούν οι Ρώσοι”

Σύμφωνα με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους “το ΝΑΤΟ προσπαθεί να επικοινωνήσει με την Ρωσία μέσω της “κόκκινης γραμμής” αποφυγής συγκρούσεων και γραπτών επιστολών καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξαπλώθηκε δυτικά προς το έδαφος της Συμμαχίας”

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους φυσικά», είπε ένας από τους αξιωματούχους στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Αλλά απαιτεί δύο [πλευρές] για να επικοινωνήσουν».

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές “το ίδιο συμβαίνει και στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας. Οι Ρώσοι δεν απαντούν στο “κόκκινο τηλέφωνο” αποφυγής συγκρούσεων που είχε συσταθεί” κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο του “λάθους”.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν “πως η Ευρώπη μετακινεί δυνάμεις εν μέσω των προτάσεων αποστολής “ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής Δύναμης στην Ουκρανία” από Πολωνία, Τσεχία και Σλοβενία.

“Αμέσως μετά την πρόταση αυτή, το ΝΑΤΟ άρχισε να μετακινεί δυνάμεις και να θέτει σε ύψιστη επιφυλακή το Στρατό του στην Αν. Ευρώπη.

Στρατιωτικές δυνάμεις μετακινούνται πλέον από την Δυτική Ευρώπη προς τα ανατολικά σύνορα.

Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για μεταφορά αρμάτων μάχης M1A2 Abrams και τεθωρακισμένα M2 Bradley IFV  που εντοπίστηκαν στον σιδηροδρομικό Σταθμό Άμπεργκ στην Βαυαρία με τελικό προορισμό την Πολωνία.

Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί “το μοιραίο λάθος” και το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Ουκρανίας. Την ευθύνη θα έχουν πλέον οι Δυτικοί συνεργάτες του Κιέβου” καταλήγουν ρωσικά ΜΜΕ.

“Να δώσει η Ελλάδα τους S-300”

Νωρίτερα ο Αμερικανός Στρατηγός ε.α και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Keith Kellogg πρότεινε σε παρέμβαση του στο Fox News η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Βουλγαρία να παραδώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που διαθέτουν στην Ουκρανία.

“Θα ήταν ωραίο ρωσικά μαχητικά να καταρρίπτονται με ρωσικούς πυραύλους”, είπε.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: iskra.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.