Εκεί φτάσαμε. Βουλγαρία μια χώρα πιο αξιοπρεπής από την Ελλάδα

«Όχι απαραίτητα» τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στη Βουλγαρία

21 Δεκεμβρίου 2021

Η Βουλγαρία δεν θεωρεί αναγκαία την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, ως απάντηση για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε απόψε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ.

Ο Γιάνεφ επιβεβαίωσε έτσι πρότερες πληροφορίες κατά τις οποίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ συζητιούνται διάφορες επιλογές, εκ των οποίων μία αφορά την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δύναμης στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της αποστολής «Ενισχυμένη Προκεχωρημένη Παρουσία» (EfP).

Το ΝΑΤΟ έχει χρησιμοποιήσει ήδη αυτήν την αποστολή για να αναπτύξει δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Η θέση μου είναι ότι μια τέτοια συζήτηση, αντίστοιχα μια τέτοια προσέγγιση, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση των εντάσεων στην περιοχή» ανέφερε ο Γιάνεφ σε ανάρτησή του στο Facebook. Τόνισε δε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων ως άμεση απειλή για τη Συμμαχία και τη ζώνη ασφαλείας της. Πρόσθεσε δε: «Υπό αυτήν την έννοια, δεν πιστεύω ότι πληρούνται οι αναγκαίες συνθήκες που θα δικαιολογούσαν μια απόφαση για την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στο έδαφός μας».

Ο ίδιος υπουργός κατέληξε πως η Βουλγαρία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα είναι έτοιμη να αυξήσει τις δυνατότητες των δικών της εθνικών δυνάμεων «στο πλαίσιο των συμμαχικών δυνατοτήτων αποτροπής και άμυνας» αν χρειαστεί.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.