Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα εκθέτει βαριά τον Κ. Μητσοτάκη

Της Μαρίνας Αλεξανδρή

Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους νεκρούς της πανδημίας και τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ φέρνει βαρύ πολιτικό κλονισμό στο Μαξίμου. Η έρευνα των δύο επιστημόνων, που δείχνει εκτόξευση της θνητότητας εκτός ΜΕΘ και αποδίδει σχεδόν το 40% των νεκρών της πανδημίας στην μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ήταν γνωστή στην κυβέρνηση από τον Μάιο και δημοσιοποιήθηκε χθες.
Κι έχει σημασία τα γεγονός ότι ο επικεφαλής της επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, στενός συνεργάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, επέλεξε να αναρτήσει τα ευρήματά της στο twitter τονίζοντας δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως η μελέτη συντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του καθηγητή Τσιόδρα. Το δεύτερο, και πιο βαρύ πολιτικά, είναι ότι με την ολοκλήρωρή της, από τον Μάιο, είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία «στο ανώτατο επίπεδο».
Αυτές και μόνον οι δύο επισημάνσεις μάλλον αρκούν για να εξηγήσουν την οργή κατά του Σωτήρη Τσιόδρα που επικρατεί από χθες το βράδυ στο Μαξίμου. Όπως εξηγούν και την βαθιά αμηχανία: Χρειάστηκαν πάνω από 20 ώρες για να απαντήσει, με υπεκφυγές περί «κανιβαλισμού» της έκθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ η έρευνα κυριολεκτικά θάφτηκε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης – με εξαίρεση την διαδικτυακή έκδοση της «Καθημερινής» όπου έπαιξε δεύτερο θέμα με τον τίτλο «Καμπανάκι» από Τσιόδρα – Λύτρα για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο tvxs.gr

Μελέτη με υπογραφή Τσιόδρα αποκαλύπτει θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Του Θάνου ΚαμήλαληΛίγες ώρες μετά το νέο μαύρο ρεκόρ των 130 νεκρών σε ένα 24ωρο από την πανδημία και ενώ οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται, δημοσιοποιήθηκε, καθώς πέρασε από έλεγχο (peer review) μία μελέτη για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Μαϊου 2021, που υπογράφεται από τον Θεόδωρο Λύτρα, Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Η μελέτη εξετάζει το πώς η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, ο τόπος και το αν οι διασωληνωμένοι θα νοσηλευτούν εντός ΜΕΘ αυξάνει τη θνητότητα, δηλαδή μειώνει τις πιθανότητες του ασθενούς να επιβιώσει. Όπως σχολίασε ο Θ.Λύτρας στο twitter, «με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις».
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης των δύο καθηγητών είναι τρία:
1) Το γεγονός πως όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Αυτό, όπως σημειώνεται στο κείμενο της μελέτης, αφορά και αριθμούς διασωληνωμένων που δεν υπερβαίνουν τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδική αναφορά γίνεται στο όριο των 400 – 499 διασωληνωμένων, στο οποίο η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%. Οι ερευνητές σημειώνουν στο κείμενό τους πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπίστεί ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι από Covid που μπορούν να αποφευχθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία, πέρα από το μίνιμουμ, ώστε να ανεπεξέρχεται στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας».
Διαβάστε τη συνέχεια στο thepressproject.grΤα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.