Ορμητήριο των ΗΠΑ και στόχος, την ώρα που «βράζει» η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας

14 Δεκεμβρίου 2021

Τον ρόλο που περιέγραφε τις προάλλες ο Αμερικανός πρέσβης για τις στρατιωτικές υποδομές που η κυβέρνηση έχει δώσει στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις – ως «κρίκοι για την προβολή ισχύος των ΗΠΑ» στην περιοχή – αναδεικνύει η «κινητικότητα» των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, την ώρα που «βράζει» η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την περασμένη Παρασκευή σηκώθηκε ξανά από τη Σούδα αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) για αποστολή συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν περνά απαρατήρητος ο τύπος του αεροσκάφους: Συγκεκριμένα, «RC-135U Combat Sent», ο οποίος σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, «παρέχει στρατηγικές ηλεκτρονικές πληροφορίες αναγνώρισης στον Πρόεδρο, τον υπουργό Αμυνας, τους ηγέτες του υπουργείου Αμυνας και τους διοικητές του θεάτρου επιχειρήσεων. Εντοπίζοντας και ταυτοποιώντας ξένα στρατιωτικά χερσαία, ναυτικά και αερομεταφερόμενα σήματα ραντάρ, το “Combat Sent” συλλέγει και εξετάζει λεπτομερώς κάθε σύστημα, παρέχοντας στρατηγική ανάλυση για τους πολεμιστές (“warfighters”). Τα δεδομένα που συλλέγονται αποθηκεύονται επίσης για περαιτέρω ανάλυση από τις διακλαδικές κοινότητες διεξαγωγής μάχης και πληροφοριών. Το “Combat Sent” αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις σε καιρό ειρήνης και έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει η USAF.

Ενώ ενδεικτικό της σημασίας της κίνησης αυτής είναι ότι στο οπλοστάσιο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ενταγμένα μόλις δύο τέτοια αεροσκάφη τύπου «Combat Sent». Αλλωστε, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος πέταξε όχι στα ανοικτά της Κριμαίας, όπως είθισται να γίνεται, αλλά στα ανοικτά της ρωσικής ακτής μεταξύ Σότσι και του Νοβοροσίσκ – το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βάση υποβρυχίων (κλάση Kilo) για το ρωσικό Ναυτικό και τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ, χτες, για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες, ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «Embraer AEW&C» πέταξε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας μέχρι τη Βουλγαρία, στον κάθετο άξονα Μπουργκάς – Βάρνα, ελέγχοντας την …κίνηση στο FIR Σόφιας, που καλύπτει μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας, παρέχοντας πλήρη εικόνα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις στην περιοχή, στο πλαίσιο του καταμερισμού εντός της λυκοσυμμαχίας.

Σημειωτέον, στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Μητσοτάκη – με τον Ελληνα πρωθυπουργό να λέει εκεί ότι «η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» «προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα» – ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντ. Πεσκόφ, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, είπε πως «το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής. Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μάς κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας, που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε».

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη σε ειδική τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων, έγινε και επίσημα από το ΝΑΤΟ η ανάληψη της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση πάνω από την πόλη και το αεροδρόμιο ενός αεροσκάφους Ε-3Α (AWACS) του NATO και 2 ελληνικών F-16, ενώ υλοποιήθηκε και εικονικό σενάριο προσομοίωσης αναχαίτισης σε πολιτικό αεροσκάφος τύπου «Learjet» που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Θυμίζουμε πως μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με «κλειδί» τη Συμφωνία των Πρεσπών, η εναέρια αστυνόμευση του FIR Σκοπίων είχε αναληφθεί από την Ελλάδα με διμερή τεχνική συμφωνία τον Σεπτέμβρη του 2019. Τώρα συνεχίζεται πλέον με «καπέλο» ΝΑΤΟ που αναθέτει και επισήμως την τέτοια δραστηριότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, πραγματοποιούνταν ήδη και θα συνεχιστούν, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, εκπαιδευτικές αποστολές της ελληνικής ΠΑ στη γείτονα, όπου εκπαίδευαν το προσωπικό της, στα ραντάρ κ.α., σε θέματα ΝΑΤΟικών διαδικασιών, ορολογιών, επικοινωνιών κ.λπ.

«Η εναέρια αστυνόμευση του ΝΑΤΟ είναι ένα ζωτικό μέρος της συλλογικής άμυνας, η οποία χρησιμεύει ως η ραχοκοκαλιά της Συμμαχίας», δήλωνε σχετικά, στη φιέστα στα Σκόπια, ο διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Φερνάντο Ντε Λα Κρουζ.

Και ασκήσεις για μάχες εντός πόλεων από τις Ειδικές Δυνάμεις!

Τέλος, χτες έγινε η τελετή εγκαινίων του Πεδίου Βολής Κανδηλίου στα Μέγαρα και επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων και βολών μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Το ΠΒ εκσυγχρονίστηκε ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημι-αστικό περιβάλλον για εκπαίδευση σε μάχες εντός πόλεων (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται), εξ ου και χτες διεξήχθησαν σενάρια με τακτικές μάχης που περιελάμβαναν εκκαθάριση οικίας, ατομική τακτική βολών αλλά και εκκαθάριση στενών διαδρόμων με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου «λαβυρίνθου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με μέριμνα της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ επιδείχθηκαν σε αντιπροσωπεία τριών αξιωματικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Χαϊδάρι οι δυνατότητες του Ειδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Αμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ), με πλήρη ανάπτυξη των Ομάδων Ανίχνευσης, Ταυτοποίησης, Απομόλυνσης και Υγειονομικής Περίθαλψης.

Πηγή: www.rizospastis.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ενοπλες Δυνάμεις: Εκπαιδεύονται σε ρόλο εσωτερικής καταστολής