Γεμίσαμε πλαστικά το χώμα και τα τρόφιμα…

Πλέον δεν τρώμε μόνον ψάρια με ίχνη πλαστικού αλλά και αγροτικά προϊόντα, καθώς η υπερβολική χρήση πλαστικών έχει εισβάλλει για τα καλά και στο έδαφος.

7 Δεκεμβρίου 2021

Ανησυχία προκαλούν οι διαπιστώσεις έκθεσης ειδικών του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για την καταστροφική χρήση πλαστικών στις αγροτικές καλλιέργειες διεθνώς.Όπως επισημαίνουν, το έδαφος της Γης πλέον περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών από τα νερά των ωκεανών απειλώντας την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία.

Διαπιστώνουν «αδιαμφισβήτητα στοιχεία» για την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που χρησιμοποιούνται ετησίως στις συσκευασίες και τη μεταφορά ή φύλαξη αγροτικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Τονίζουν πως σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην γεωργία είναι μίας χρήσης και θάβονται στο χώμα ή καίγονται μετά την αξιοποίησή τους με δυσμενείς συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο καθώς τα περισσότερα περιέχουν τοξικά, παθογόνα ή και καρκινογόνα στοιχεία.

5 Ways To Avoid Buying Fake Food | Food & Wine

Η υποδιευθύντρια του FAO, Μαρία Ελένα Σεμέδο παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης τόνισε πως τα σωματίδια πλαστικών μπορούν να «αφομοιωθούν» στις τροφικές αλυσίδες απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια, την καταλληλότητα των τροφίμων διακυβεύοντας την υγεία ζώων και ανθρώπων. Εκτίμησε πως μόνο το 2019 χρησιμοποιήθηκαν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή πάνω από 12,5 τόνοι πλαστικών προϊόντων πέρα από τους άλλους 37,3 εκατομμύρια τόνους στην συσκευασία τροφίμων.

How plastics help reduce waste in food packaging | ProFood World

Στην κορυφή της πυραμίδας των πλαστικών στο καλλιεργίσιμο έδαφος είναι οι χώρες της Ασίας, και έπονται εκείνες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.