Twitter – Έρευνα: Προωθούνται περισσότερο ο δεξιές πολιτικές

Τι έδειξε εξέταση του αλγορίθμου της πλατφόρμας

22 Οκτωβρίου 2021

Περισσότερο δεξιές πολιτικές προωθεί ο αλγόριθμος του Twitter, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η πλατφόρμα, ενώ εκτιμάται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται προκατάληψη στον αλγόριθμό της.

Πάντως, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει τον λόγο που συμβαίνει αυτό και έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη απάντηση».

Η μελέτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αφορά σε tweets από πολιτικά κόμματα και χρήστες που μοιράζονταν περιεχόμενο καθώς και από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο: τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η ανάλυση εκατομμυρίων tweets πραγματοποιήθηκε από την 1η Απριλίου έως τις 15 Αυγούστου του 2020.

Ακολούθως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δουν ποια tweets διαδίδονταν περισσότερο από τον αλγόριθμο.

Είδαν ότι τα κυρίαρχα κόμματα και μέσα ενημέρωσης που τοποθετούνταν δεξιά απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα «αλγοριθμικής ενίσχυσης» σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της αριστεράς.

Οι εκτιμήσεις έχουν να κάνουν με το ότι η διαφορά στην ενίσχυση θα μπορούσε να οφείλεται στις «διαφορετικές στρατηγικές» που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να προσεγγίσουν το κοινό στην πλατφόρμα.

Ακόμα, ισχυρίστηκαν ότι τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι αλγόριθμοί του Twitter ωθούν σε «ακραίες ιδεολογίες» εν μέσω ωστόσο επικρίσεων για το αντίθετο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter αντιμετωπίζει θέμα εμφανούς προκατάληψης στον αλγόριθμό του. Τον περασμένο Απρίλιο, η πλατφόρμα ανέφερε ότι διεξήγαγε μια μελέτη για να προσδιορίσει εάν οι αλγόριθμοί της συνέβαλαν σε «ακούσιες βλάβες».

Τον Μάιο, το Twitter αποκάλυψε ότι η αυτόματη περικοπή εικόνων είχε θέματα που ευνοούσαν τα λευκά άτομα έναντι των μαύρων και τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

Πηγή: BBC /www.ertnews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.