Τα 3 θέματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για την ελληνογαλλική συμφωνία

30 Σεπτεμβρίου 2021

Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μάθουμε για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Πρώτα απ΄ όλα αν οι συζητήσεις που έγιναν για να καταλήξουμε σ΄ αυτή ξεκίνησαν απ΄ όσα είχαν συμφωνηθεί το 2018 ή αν έγιναν από μηδενική βάση.

Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Γαλλία και η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, η οποία θα ήταν βάση συντήρησης για τους Γάλλους, προκειμένου να εξυπηρετούνται στον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Αυτό έγραψε χθες στο twitter ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Σε άρθρο του στο militaire.gr  ο Σάββας Ιακωβίδης επισημαίνει την ανάγκη να ωφεληθεί και η Κύπρος από τη συμφωνία. Μπορεί και πρέπει να γίνει.

Το δεύτερο θέμα που με μεγάλη επιμονή τα ΜΜΕ αρνούνται να “αγγίξουν” είναι ότι η συμφωνία προβλέπει ελληνική συνδρομή στους Γάλλους ακόμη και εκτός συνόρων τους. Αναφέρεται με απόλυτη σαφήνεια στη συμφωνία και είναι απορίας άξιο γιατί δεν πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες. Ιδού το σχετικό άρθρο:

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την προμήθεια των φρεγατών. Το 2018 γινόταν κουβέντα με την προϋπόθεση ότι το κόστος του προγράμματος θα καλυπτόταν σε μεγάλο μέρος -2,5 δις- από επιστροφές χρημάτων που είχε να λαμβάνει η Ελλάδα από ομόλογα. Ισχύει αυτό και για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ή όχι;

Πηγή: www.militaire.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.