Μαίνεται ο πόλεμος Soros – BlackRock για την Κίνα – Στο επίκεντρο και η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

8 Σεπτεμβρίου 2021

Την επιλογή της να επενδύσει τεράστια ποσά στην Κίνα υπερασπίστηκε η BlackRock, απαντώντας στην έντονη κριτική του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Soros περιέγραψε την πρωτοβουλία της BlackRock στην Κίνα ως «τραγικό λάθος» που «θα έβλαπτε τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ και άλλων δημοκρατιών».

Η απάντηση της BlackRock

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν μια μεγάλη και περίπλοκη οικονομική σχέση», δήλωσε εκπρόσωπος της BlackRock απαντώντας στα σχόλια του Soros.

“Το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 600 δισ. δολάρια το 2020.

Μέσω της επενδυτικής μας δραστηριότητας συμβάλλουμε στην οικονομική διασύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου”, ανέφερε.

Ενισχύστε τις θέσεις σας στην Κίνα

Το Ινστιτούτο Επενδύσεων της BlackRock συνέστησε στα μέσα Αυγούστου οι επενδυτές να ενισχύσουν την έκθεσή τους στην Κίνα έως και τρεις φορές σε ορισμένες περιπτώσεις.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο διευθύνων σύμβουλος Larry Fink σε επιστολή προς τους μετόχους περιέγραψε την αγορά της Κίνας ως “σημαντική ευκαιρία που θα βοηθήσει στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων των επενδυτών στην Κίνα και διεθνώς”.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η BlackRock προορίζονται για συνταξιοδότηση.

Οι πελάτες της BlackRock σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων πολλών πελατών από τις ΗΠΑ – αναζητούν ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, για να επιτύχουν καλύτερη συνταξιοδότηση και άλλους οικονομικούς στόχους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπέρ των ενοποιημένων αγορών η BlackRock

«Πιστεύουμε ότι οι παγκόσμιες ενοποιημένες χρηματοπιστωτικές αγορές παρέχουν σε ανθρώπους, εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση σε κεφάλαια που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».
Πάντως, αυτή η στρατηγική αύξησε τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία της σε 9,49 τρισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021, από 7,32 τρισ. δολάρια τον προηγούμενο χρόνο.

Τι υποστήριξε ο Soros

Με την επιλογή της BlackRock να επενδύσει μεγάλο μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων της στην Κίνα τα έβαλε ο George Soros, υποστηρίζοντας ότι έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τα χρήματα των πελατών αλλά και τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Το να ρίξεις δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα τώρα είναι ένα τραγικό λάθος», έγραψε ο George Soros σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.
«Είναι πιθανό να χάσει χρήματα για τους πελάτες της η BlackRock και, το πιο σημαντικό, θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ και άλλων Δημοκρατιών».

Πηγή: www.bankingnews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.