Όχι στο νέο Μεσαίωνα, Όχι στη νέα βαρβαρότητα | Σύνταγμα, 26.4.99

26/04/1999: Συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στο πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία.

Στο λόγο του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε:

“Χτες υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον η θανατική καταδίκη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράφτηκε ο θάνατος του διεθνούς δικαίου. Χτες στην Ουάσιγκτον υπογράφτηκε ο νόμος της ζούγκλας, ο νόμος και το δίκαιο του ισχυροτέρου. Οι ΗΠΑ μπορούν τώρα, με τη συνενοχή των ευρωπαϊκών κρατών, να δικάζουν να καταδικάζουν και να τιμωρούν οποιονδήποτε νομίζουν ότι αντιτάσσεται στα σχέδιά τους

Δεν είναι, νομίζω, υπερβολή να πούμε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο μεσαίωνα. Προμηθευτείτε όλοι ρούχα ζεστά. Μάλλινα, κασκόλ, γάντια γαλότσες. Μας περιμένει ένας ιστορικός παγετός.

Από την αρχή των βομβαρδισμών, δήλωσα ότι όσα λέγονται για εθνοκαθάρσεις και ανθρώπινες ευαισθησίες είναι προσχήματα. Ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι συνομιλίες και οι συμφωνίες κι ότι στόχος μοναδικός είναι να μεταβάλουν την αιρετική Γιουγκοσλαβία σε καμένη γη.

Κι αυτό σκοπεύουν να κάνουν αν δεν βρεθεί μπροστά τους κάποιο εμπόδιο. Θέλουν να μεταβάλουν τη Σερβία σε μία έρημο. Σε μία έρημο από σκόνη και αίμα. Για να την επιδεικνύουν στα επόμενα θύματα λέγοντας: Κοιτάξτε τι σας περιμένει αν δεν υποταχθείτε.

Εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί μονάχα εμείς σύσσωμα και ομόθυμα είπαμε όχι στη βαρβαρότητα.

Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό των θυμάτων, στο πλευρό των Σέρβων και θέλουμε το τραγούδι μας σήμερα να σκεπάσει τα ουρλιαχτά των σειρήνων και τους κρότους των πυραύλων.

Βελιγράδι, σήμερα τραγουδάμε για σένα.

Ας τραγουδήσουμε όλοι δυνατά για να μας ακούσουν. Είμαστε στο πλευρό σας. Κουράγιο.

Το δίκιο είναι μαζί σας. Και το δίκιο, στο τέλος, πάντα θριαμβεύει.

Τέλος θα έλεγα να τραγουδήσουμε για να μας ακούσουν και οι Ευρωπαίοι. Όμως φοβάμαι πως αυτό είναι μάταιος κόπος. Είναι δυστυχώς οι πιο πολλοί εκεί πάνω εντελώς τυφλοί και εντελώς κουφοί.”