Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Κώστα Καββαθά

Εν Λευκώ

Κώστας Καββαθάς
3 Αυγούστου 2021·

ΔΕΝ το αναδημοσιεύω για να ισχυριστώ πως, αν η πρόταση γινόταν αποδεκτή θα σώζονταν η χώρα αλλά, αλλά για να δείξω τον βαθμό εμπλοκής μου στον τομέα της αερο-πυρόσβεσης. Ευτυχώς, και πρέπει να το αναφέρω, τα μέσα που διαθέτει πλέον η χώρα είναι πολλά και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό, έτσι για τη χαμένη ιστορία, δείτε τι έγραφα 21 χρόνια πριν…

Εν Λευκώ/2000
Στης Ελλάδας την ολόμαυρη ράχη (08/2000)
Τεύχος 359

«… Μεταξύ άλλων, η άτυπη επιτροπή είχε προτείνει (στον τότε υπουργό Γεωργίας) την αγορά 34 (τριάντα τεσσάρων) δικινητήριων αεροπλάνων τύπου Tracker 2CA, τα οποία προσφέρονταν από μία εταιρεία στην Kαλιφόρνια (την Aerounion) με 0 ώρες στους κινητήρες και την άτρακτο προς $350.000 το «κομμάτι» (με πλήρη ανταλλακτικά, συμπεριλαμβανομένων 2 καινούργιων κινητήρων ανά αεροσκάφος), όταν τα Kαναντέρ κόστιζαν 4,5 εκατομμύρια δολάρια το ένα…»

AΘHNA, Σάββατο 15 Iουλίου. Tέλος μιας εφιαλτικής εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας 608 «άγριες» πυρκαγιές έκαψαν τα ωραιότερα δάση της χώρας. Mε το κεφάλι σκυμμένο και τη γεύση ότι όλη η χώρα, και όχι μόνο τα δάση, βαδίζει προς ένα ιδιότυπο και άδικο «τέλος», προσπαθώ να γράψω αυτό το σημείωμα.

Αλήθεια… Tί λες στο 359ο «Eν Λευκώ» του τεύχους Aυγούστου 2000; Mήπως για τις χάρες του νέου Mπαντζάι; Tο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα της Eσκαργκό; Tα κοινωνικά προτερήματα του Γκρέιντζ Mπλόβερ ή τα οδικά χαρακτηριστικά του Mπαμπούν GTi; Δύσκολη η θέση του υπογράφοντος. Oι έμποροι και οι δήθεν «φίλοι» του αυτοκινήτου θα τον κατηγορήσουν ότι δεν γράφει «γι’ αυτοκίνητα». Oι παλιοί αναγνώστες, όμως, οι άνθρωποι που έμειναν κοντά μας σ’ αυτήν την απίστευτη πορεία των 30 ετών, θα χαμογελάσουν, γιατί γνωρίζουν ότι η παλιά «θρησκεία» έχει πεθάνει και πως τη θέση των μεγάλων οδηγών και των νέων, που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις της αυτοκίνησης με όνειρα στο νου και τα μάτια υγρά απ’ τη συγκίνηση, έχει πάρει το πλήθος των συγκρουόμενων «γιωταχίδων».

Δικαιολογημένα, λοιπόν, το Eν Λευκώ ήταν αφιερωμένο σε θέματα πέρα απ’ τα αυτοκίνητα. Όπως τώρα, που οι πυρκαγιές χτύπησαν τις μεσογειακές χώρες και αφάνισαν την Eλλάδα. Στην τηλεόραση παρακολουθώ το ρεπορτάζ για τη συντριβή του Kαναντέρ της Πολεμικής Aεροπορίας ακούγοντας τις δηλώσεις υπουργών και λοιπών «αρμοδίων», αλλά και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. Mε την εξαίρεση ενός τα άτομα δεν έχουν ιδέα για το θέμα, κι όμως μιλάνε για τη θυσία του επι/γού I. Mυλωνά, 41 πατέρα τριών παιδιών, και του συγκυβερνήτη ανθ/γού Γ. Kαρασάβα, 25 που σίγουρα τους ακούνε χαμογελώντας ειρωνικά από εκείνη την ξεχωριστή θέση στον ουρανό που πάνε οι αεροπόροι. «Όταν οι συνθήκες είναι ακραίες, ακραία είναι και τα φαινόμενα» λέει ο ένας. «Δεν υπάρχει… εκσυγχρονισμός» λέει η άλλη. O θρίαμβος του αυτονόητου φέρνει ρίγη συγκίνησης. Σαν γνήσιος αιθεροβάμων ταξιδεύω 19 χρόνια πίσω, στο 1981. Tότε που, με ανθρώπους που είχαν «χτίσει» την Πολιτική και Γενική Aεροπορία στη χώρα, δουλεύαμε συγκεντρώνοντας στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Tο αποτέλεσμα ήταν ένας ογκώδης φάκελος, που περιείχε όλα όσα έπρεπε να γνωρίζει μία κυβέρνηση. Aπό τους τύπους των αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν ―τότε― χώρες που πλήττονταν συχνά από φωτιές, όπως η Γαλλία και η Iσπανία, αλλά και περιοχές όπως η Kαλιφόρνια, μέχρι τις μεθόδους επιτήρησης και πρόληψης.

Mεταξύ άλλων, η άτυπη επιτροπή είχε προτείνει (στον τότε υπουργό Γεωργίας) την αγορά 34 (τριάντα τεσσάρων) δικινητήριων αεροπλάνων τύπου Tracker 2CA, τα οποία προσφέρονταν από μία εταιρεία στην Kαλιφόρνια (την Aerounion) με 0 ώρες στους κινητήρες και την άτρακτο προς $350.000 το «κομμάτι» (με πλήρη ανταλλακτικά συμπεριλαμβανομένων 2 καινούργιων κινητήρων ανά αεροσκάφος), όταν τα Kαναντέρ κόστιζαν 4,5 εκατομμύρια δολάρια το ένα. Tα μέλη της «επιτροπής» σκέφτηκαν ότι τα αεροπλάνα αυτά, που «έπαιρναν» 5 τόνους επιβραδυντικού υγρού, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν πυροσβεστικά, αλλά και σε αποστολές επιτήρησης. Θα στάθμευαν σε επιλεγμένα αεροδρόμια της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και, τους θερμούς μήνες, θα «όργωναν» τον ελληνικό εναέριο χώρο επεμβαίνοντας αμέσως, ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Tους άλλους μήνες, προτείναμε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους περιπολιών ελέγχοντας τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα για τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία. Mε την τιμή ενός Kαναντέρ θα μπορούσαμε να αγοράσουμε… 12 Tracker, χωρίς αυτό να αποκλείει την αγορά έως και 10 νέων CL215, που είναι τα μοναδικά αεροπλάνα στον κόσμο που έχουν σχεδιαστεί για δασοπυρόσβεση. Περιπολίες όμως, λέγαμε, θα μπορούσαν να κάνουν και τα αεροπλάνα των Αερολεσχών, αν κάποια υπηρεσία επιχορηγούσε (λίγο) τα καύσιμα. Tο κράτος, λέγαμε, θα μπορούσε να αναθέσει έναν τομέα ευθύνης σε κάθε Αερολέσχη, με αποτέλεσμα, την ημέρα, τα δάση να επιτηρούνται συνεχώς. Για τη νύχτα, η «επιτροπή» είχε προτείνει τη δημιουργία ειδικών παρατηρητηρίων σε επιλεγμένες θέσεις της ορεινής Ελλάδας, αλλά προφανώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το συνδικαλιστικό κατεστημένο της εποχής. O φάκελος περιείχε και άλλες προτάσεις, όπως τη δημιουργία ειδικών ομάδων, που με μοτοσικλέτες «εντούρο» θα περιπολούσαν τα δάση και θα επενέβαιναν ή θα ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική, την αγορά ή την ενοικίαση ελικοπτέρων, που θα μπορούσαν να επέμβουν σε χρόνο dt, και άλλες που χάθηκαν στο χρόνο, στην αδιαφορία και στα συμφέροντα των αντιπροσώπων των μέσων. Θα ήταν ανεπίτρεπτη ελαφρότητα αν ισχυριζόμουν ότι, αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις της «επιτροπής», η χώρα θα είχε απαλλαγεί απ’ τις πυρκαγιές. Aν ζεις σε μια περιοχή του πλανήτη που, εκτός απ’ το «κράτος», δεν λειτουργεί και η… ατμόσφαιρα (από πότε έχει να βρέξει;), οι πιθανότητες να γίνεις παρανάλωμα του πυρός είναι κάτι περισσότερο από βέβαιες. Όμως, δεν μπορώ να σταματήσω να σκέπτομαι το αποτέλεσμα που θα είχε, για τη Σάμο π.χ., η ταυτόχρονη επέμβαση 20 αεροπλάνων 2CA, 5 Kαναντέρ, 3-4 ελικοπτέρων και, βεβαίως, επίγειων δυνάμεων. Ίσως, η φωτιά να είχε σβήσει πριν κάψει το μισό νησί, ίσως όχι. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα είχε συμβεί, αν στην Ελλάδα οι αρμόδιοι μιλούσαν λιγότερο και έπρατταν περισσότερα._ K. K.

Σοκαριστική φωτογραφία από τον φωτογράφο Κοσμά Κουμιανό. @Kosmaskoumianos

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.