“Αποβολή” δημοσιογράφου από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ανάγκασαν σε αποχώρηση τον μοναδικό δημοσιογράφο που κάλυπτε δίκη για τον εκβιασμό επιχειρηματία από ΣΔΟΕ και δικηγόρους…

8 Ιουνίου 2021

Σε πρωτοφανή ενέργεια προέβησαν σήμερα δικαστές σε αίθουσα του Πρώτου Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας όπου διεξάγεται δίκη σχετικά με τον εκβιασμό επιχειρηματία χρυσού από στελέχη του ΣΔΟΕ και δικηγόρους, καθώς ο εισαγγελέας της έδρας απαίτησε από τον μοναδικό δικαστικό συντάκτη που κάλυπτε το ρεπορτάζ να αποχωρήσει από την αίθουσα με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Μετά από τρίωρη ακροαματική διαδικασία την οποία παρακολουθούσε ο διαπιστευμένος δικαστικός συντάκτης Βαγγέλης Τριάντης του Documento, ο εισαγγελέας της έδρας, Στέλιος Κωσταρέλος, του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα με το πρόσχημα πως στον χώρο επιτρεπόταν η παρουσία μόνον 15 ατόμων λόγω πανδημίας.

Αφορμή ωστόσο φαίνεται πως έδωσε η πρότερη εμφάνιση της Μάρας Αναστασοπούλου που είναι βασική μάρτυρας στην υπόθεση και από την οποία η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αγάπη Τζουλιαδάκη, είχε ζητήσει να μην παρίσταται στη διαδικασία ικανοποιώντας απαίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Όταν η μάρτυρας εισήλθε στην αίθουσα μετά από διακοπή της συνεδρίασης με τον δικηγόρο της, Γιάννη Απατσίδη, που διαμαρτυρήθηκε επειδή σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο μάρτυρας δεν υποχρεούται να βγει έξω, ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να περάσουν όλοι έξω και να μείνουν εντός του χώρου αυστηρά 15 άτομα που σχετίζονται μόνον με τους διάδικους.

Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί εκτός της αίθουσας και ο μοναδικός…ρεπόρτερ που κάλυπτε τη δίκη.

Η εξέλιξη προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του δημοσιογράφου που τις προηγούμενες μέρες είχε καλύψει κανονικά το ρεπορτάζ δίχως ανάλογο πρόβλημα. Εκτίμησε πως πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση και για το λόγο αυτό πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον Άρειο Πάγο, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ.

Πώς σχολιάζει την εξέλιξη ο δικηγόρος Καμπαγιάννης

Ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη στο documentonews.gr τόνισε ότι μολονότι δεν προβλέπεται στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση διαφοροποίηση για την παρουσία δημοσιογράφων στο μέτρο του μέγιστου αριθμού των 15 ατόμων σε δίκη, εξήγησε ότι δεν μπορεί η ρύθμιση αυτή να ακυρώνει την επιταγή της δημοσιότητας της δίκης. Υπενθύμισε δε πως η δημοσιότητα της δίκης αποτελεί αρχή καθιερωμένη στο άρθρο 93 του Συντάγματος με ρητές και περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, καθώς και στο άρθρο 329 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πηγή: kosmodromio.gr