Πυρά κατά του Ισραήλ από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Καταδικάζει τη βίαιη προσαγωγή της ανταποκρίτριας του Αλ Τζαζίρα, Τζιβάρα Μπουντέιρι που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη συνοικία Σείχ Τζάρα

7 Ιουνίου 2021

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ καταδίκασε τη σύλληψη ανταποκρίτριας του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ιερουσαλήμ, την Κυριακή (6/6).

Η σύλληψη προστέθηκε στον “μακρύ κατάλογο” των “κατασταλτικών τακτικών της ισραηλινής αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος δημοσιογράφων που έφεραν ολοκάθαρη σήμανση” της ιδιότητάς τους, τόνισε η Ένωση σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, καλώντας τις Αρχές να τιμωρήσουν τα μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης που τραυμάτισαν την ανταποκρίτρια και να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου.

Η Τζιβάρα Μπουντέιρι, η οποία σε βίντεο του επεισοδίου εικονίζεται να φοράει γιλέκο που αναγράφει τη λέξη “Τύπος”, αφέθηκε ελεύθερη τέσσερις ώρες μετά τη βίαιη προσαγωγή της, καθώς κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη το τελευταίο διάστημα.

Της προσφέρθηκαν φροντίδες σε νοσοκομείο, καθώς έχει σπασμένο το αριστερό της χέρι και έχει υποστεί μώλωπες και εκχυμώσεις. Ο εικονολήπτης που ήταν μαζί της υπέστη επίσης ξυλοδαρμό από αστυνομικούς.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε στην ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα να πάει στο αυτοκίνητό της όπου βρισκόταν η διαπίστευσή της από τις ισραηλινές Αρχές, υπογράμμισε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας είπε ότι η δημοσιογράφος “επιτέθηκε” στις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να διαλύσουν διαδήλωση στη Σέιχ Τζάρα και ότι “αρνήθηκε” να δώσει τα στοιχεία της.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της Τζιβάρα Μπουντέιρι και του φωτογράφου Nabil Mazzawi, ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη γειτονιά του Σεΐχ Ζαρά κατά την 54η επέτειο της Naksa, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη των διδύμων Παλαιστινίων ακτιβιστών Muna και Mohammed al-Kurd.

Πρόκειται για ακτιβιστές – ορόσημα του παλαιστινιακού αγώνα ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που δεσμεύτηκαν να αψηφήσουν την επικείμενη ισραηλινή δικαστική απόφαση που πρόκειται να τους εκτοπίσει από το σπίτι τους στην Ιερουσαλήμ.

Τα δίδυμα αδέλφια που έχουν αποκτήσει πάνω από 180.000 ακολούθους στο Twitter και τουλάχιστον 500.000 στο Instagram για τον ακτιβισμό τους με τα hashtags #ΣέιχΤζάρα και #ΣώστετηνΣέιχΤζάρα, αφέθηκαν τελικά ελεύθερα τη Δευτέρα (7/6).

Η διένεξη για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών που ζουν στη Σέιχ Τζάρα προς όφελος Εβραίων εποίκων κλιμάκωσε την ένταση και ήταν μία από τις αιτίες που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς.

Η συνοικία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής εδώ και χρόνια, εξαιτίας των διενέξεων για τις ακίνητες περιουσίες. Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση στη Σέιχ Τζάρα συνεχίζεται.

Η λήψη απόφασης από ισραηλινό δικαστήριο για την υπόθεση των εξώσεων Παλαιστινίων από τη συνοικία αναβλήθηκε.

Πηγή: kosmodromio.gr