Αν. Ταβουλάρης: Δωσίλογος, Ναζί, Υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας, συνετέλεσε στον βασανισμό και την εκτέλεση αντιστασιακών

Φωτ.:Ο δοτός από τους Γερμανούς πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης στον Αγνωστο Στρατιώτη. Στο δεξιό άκρο της φωτογραφίας ο Αναστάσιος Ταβουλάρης

7 Απριλίου 2021
«Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήσαμε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την ονοματοδοσία της οδού Ταβουλάρη. Το κάναμε όχι για να αναστατώσουμε την πόλη, ή τους κατοίκους της οδού, αλλά για να μάθει ο κόσμος μέσω υμών την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα του Αναστάσιου Ταβουλάρη. Ήταν ένας δωσίλογος, Υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, ήταν Βουλευτής Ζακύνθου, συμμετείχε ως Υπουργός στη δικτατορία Πάγκαλου και συνεργαζόμενος με τους ναζί συνετέλεσε στον βασανισμό και την εκτέλεση αντιστασιακών πατριωτών. Ήταν ένας από τους λίγους που καταδικάστηκε σε ισόβια και μάλιστα το 1944 λίγο πριν την απελευθέρωση, διέφυγε στο εξωτερικό και τελικά συνελήφθη από τον Αμερικανικό στρατό. Κάποιοι λένε πως όταν ήταν Βουλευτής, είχε διορίσει πολλούς Ζακυνθινούς στο δημόσιο, αλλά είναι δυνατόν να μπαίνει στη ζυγαριά ο διορισμός κάποιων στο δημόσιο με το αίμα αθώων πατριωτών;
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μας, μοιράσαμε προκηρύξεις στον κόσμο με το περιεχόμενο της ιστορίας του Ταβουλάρη, και βάλαμε συμβολικά ένα αυτοκόλλητο στη σήμανση της οδού, όπου έγραφε «οδός αποκαθήλωσης δωσίλογου» το οποίο και αφαιρέσαμε λίγη ώρα μετά. Δεν υπήρξαν εντάσεις, ούτε φασαρίες όπως ειπώθηκε από κάποιους. Δεν είμαστε τοπικοί Ρουβίκωνες όπως μας αποκάλεσε μια τοπική εφημερίδα, και όσοι μετείχαμε στην διαμαρτυρία, δεν ανήκουμε σε κανένα συγκεκριμένο κόμμα ή πολιτικό χώρο. Δεν έχουμε ταμπέλα, είμαστε πολίτες της Ζακύνθου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες, μου τηλεφώνησε κάποιος συγκινημένος και μου είπε ότι ο Ταβουλάρης είχε σκοτώσει κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο stigmafm.gr

Ζάκυνθος | Ο δωσίλογος και ο επαναστάτης

4 Απριλίου 2021
Να ρίξουμε κι από δω μια ματιά στο Εικοσιένα, στα διακόσια χρόνια του. Μια… τρίτη ματιά μακριά από φουστανέλες και τσαρούχια. Να μιλήσουμε για έναν δωσίλογο (της Κατοχής) κι έναν επαναστάτη (του Εικοσιένα), τον κορυφαίο, τον αρχιστράτηγο. Κάπου διασταυρώθηκαν οι δυο τους. Με ένα ιστορικό άλμα σε ένα ιστορικό παράδοξο, από εκείνα τα παράδοξα, που για να συμβούν, βάζουμε και οι άνθρωποι το χεράκι μας, ευγνώμονες είτε αγνώμονες, μνήμονες είτε επιλήσμονες, αξιότιμοι είτε ελεεινοί φουκαριάρηδες.
Ο επαναστάτης απεβίωσε 39 χρόνια προτού γεννηθεί ο δωσίλογος. Αλλά, κυνηγημένος από τους Τούρκους και επικηρυγμένος για επαναστατική δράση, κατέφυγε και έζησε δεκαπέντε χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκε ο δωσίλογος. Στη Ζάκυνθο. Ο δωσίλογος ονομάζεται Αναστάσιος Ταβουλάρης. Δεν είναι απλώς δωσίλογος –καταδικασμένος, ερήμην, από ειδικό δικαστήριο δωσιλόγων, σε ισόβια–, είναι επιτομή δωσιλόγου· πιο δωσίλογος δεν γίνεται· αφού, στη Γερμανία όπου κατέφυγε με την απελευθέρωση, «ρετάλι» του αποχωρούντος στρατού κατοχής, ο αμερικανικός στρατός τον συνέλαβε μαζί με τον Γκέρινγκ, τον υπαρχηγό του Χίτλερ. Χώρια όλα τ’ άλλα, ο Ταβουλάρης, πολιτικός εκ του στρατού προερχόμενος, που διέπρεψε ως κάθαρμα και προ του πολέμου, εκτός από υπουργός δυο κατοχικών κυβερνήσεων δωσιλόγων –Λογοθετόπουλου και Ράλλη– και ιδρυτής των διαβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας, είναι ο μόνος κατοχικός υπουργός-συνεργάτης Γερμανών που, αποδεδειγμένα, έδωσε εντολή εκτέλεσης Ελλήνων πατριωτών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.imerazante.gr

Ονειδος για το νησί το όνομα του Ταβουλάρη

Του Σπύρου Κουζινόπουλου
14 Μαρτίου 2021
Να ακολουθήσει ο Δήμος Ζακύνθου το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και να αφαιρέσει από κεντρικό δρόμο της πόλης το όνομα του ναζί «υπουργού» των κατοχικών κυβερνήσεων Αναστάσιου Ταβουλάρη ζητούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Ζακύνθου.
Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογη περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρόταση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, έλαβε σχεδόν ομόφωνη απόφαση και αφαίρεσε, λόγω της κατοχικής του δράσης, την ονοματοδοσία οδού με το όνομα του κατοχικού Φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή (υπουργού) Μακεδονίας Αθανάσιου Χρυσοχόου.
Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο Ταβουλάρης ως διορισμένος από τους ναζί «υπουργός» Εσωτερικών της κυβέρνησης των κουίσλιγκς, είχε δώσει εντολές για την εκτέλεση δεκάδων πατριωτών που μετείχαν στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, αγωνιζόμενοι κατά των βάρβαρων χιτλερικών κατακτητών της πατρίδας μας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr