Τον άφησαν να πεθάνει μέσα σε φριχτούς πόνους

Του Γιώργου Παγούδη
27 Μαρτίου 2021

Τρεις μέρες και νύχτες ολόκληρες έκλαιγε, ούρλιαζε και παρακαλούσε τους φύλακες να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Τελικά την Πέμπτη το πρωί ο Macky Diabate, πρόσφυγας από τη Γουινέα στην Κω, άφησε την τελευταία του πνοή στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) του νησιού. Ο 44χρονος πέθανε μέσα σε φρικτούς πόνους κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών της φρουράς του Κέντρου, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα αρνούνταν επίμονα να ανταποκριθούν στο αίτημά του για άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο αφού οι πόνοι που ένιωθε στην κοιλιακή χώρα ξεπερνούσαν κάθε ανθρώπινο όριο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Macky Diabate πέθανε από περιτονίτιδα, αποτέλεσμα σκωληκοειδίτιδας και κυρίως της αδιαφορίας που επέδειξαν οι ανθρωποφύλακές του. Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media, τραβηγμένο έξω από το κελί του, όπου ακούγονται οι κραυγές του ετοιμοθάνατου 44χρονου αλλά και οι φωνές των δυο φρουρών, ο ένας εκ των οποίων τον διατάζει με έντονο τρόπο να κάτσει κάτω, ενώ ένας δεύτερος προσπαθεί να τον ηρεμήσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποτέλεσμα της έλλειψης διερμηνείας, της ανύπαρκτης ιατρικής κάλυψης, αλλά κυρίως της απαξίωσης της ζωής των κρατουμένων και της παντελούς έλλειψης δικαιωμάτων που επικρατούν σε αυτές τις μαύρες τρύπες, οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι ο Macky «έπασχε απλώς από πέτρα στα νεφρά» και ότι δεν έχρηζε άμεσης ιατρικής βοήθειας. Ετσι τον άφησαν να πεθάνει μέσα σε φριχτούς πόνους.

Ηδη γι’ αυτή την πρωτοφανή είδηση οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινούνται νομικά, σκοπεύοντας να φέρουν ενώπιον εισαγγελέα όλους τους υπεύθυνους από το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω. «Περιμένουμε να δούμε αν ο εισαγγελέας θα κινηθεί αυτεπάγγελτα. Αν δεν το κάνει, θα καταθέσουμε άμεσα μηνυτήρια αναφορά» ήταν το πρώτο σχόλιο, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστός ο άδικος θάνατος του ανθρώπου. Ευθύνες ίσως προκύπτουν και για το Νοσοκομείο της Κω αφού, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΑ Ρόδου-Νοτίου Αιγαίου, ο 44χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο πριν από τρεις ημέρες αλλά δεν κρίθηκε αναγκαία η παραμονή του για περαιτέρω εξετάσεις.

Με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ χαρακτηρίζει το περιστατικό δολοφονία: «Ο κυβερνητικός ρατσισμός δολοφόνησε τον Macky Diabete στο κέντρο κράτησης στην Κω. Δεν πέθανε, δολοφονήθηκε ο Macky Diabate γιατί οι ζωές των μαύρων δεν μετράνε για τους αστυνομικούς του Χρυσοχοΐδη στα κέντρα κράτησης. Ο θεσμικός ρατσισμός της ποινικοποίησης της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ΣΚΟΤΩΝΕΙ πλέον απροκάλυπτα», αναφέρει μεταξύ άλλων, ζητώντας «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα θανάτου».

Πηγή: www.efsyn.gr